AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Hogy előzhető meg a demencia?

A szociálisan aktív személyeknél bizonyítottan kisebb a demencia kialakulásának kockázata.

A szociálisan aktív személyeknél bizonyítottan kisebb a demencia kialakulásának kockázata. Aki rendszeresen ápolja más emberekkel való kapcsolatait, az rendkívül sokféle módon támogatja szellemi frissességét, agyműködését. Minél több időt töltünk emberek társaságban, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy szellemileg is formában maradjunk idősebb korunkra is.

 


Ha valakivel találkozunk, és beszélgetünk vele, nem csak információcserét folytatunk. A társalgás során hatással van ránk beszélgetőpartnerünk hangja, hangszíne, mimikája és gesztusai is. Ráadásul közben sokféle érzelmet is megélünk tudat alatt vagy tudatosan. A szociális aktivitás kihívást jelent a rövid távú memóriának, javítja a beszédkészséget, edzi a szellemi képességeket és jó hatással van érzelmeinkre. Úgy is mondhatjuk, hogy „agyunk teljes hőfokon ég”. A gondolati és észlelési folyamatok gyorsabban zajlanak le, az idegsejtek több olyan hírvivő anyagot küldenek, melyek segítségével az információk gyorsan továbbítódnak sejtről sejtre.

A szociális kapcsolatok ápolása

Aki esténként a családi asztalnál megbeszéli a napi történéseket, a barátaival vagy ismerőseivel kirándulni megy, és a kollégáival naponta beszélget szakmai dolgokról, önkéntelenül is pallérozza elméjét, anélkül, hogy bármi komolyabb erőfeszítést tenne. Fiatal korban csekélyebb az esélye annak, hogy rövidzárlat következzen be a szürkeállomány sejtjei közt.

Sajnos azonban a kor előrehaladtával a barátok, barátnők és az egykori kollégák egyre ritkábban találkoznak. Még szomorúbb és fájdalmasabb elveszíteni a rokonokat és a házastársat, élettársat.

Még ha nehéz is, de erőt kell venni magukon az idős embereknek is, és új kapcsolatokat kell kialakítaniuk. Idősebb korban is számos lehetőség kínálkozik arra, hogy aktív részesei maradjunk a társasági életnek.

Néhány tipp

  • Informálódjon a lakhelyéhez közeli kulturális programokról, tervezzen és szervezzen programokat!
  • Szervezzen barátaival közösen koncert-, színház- vagy múzeumlátogatást!
  • Csatlakozzon időseknek szervezett klubokhoz, például sakk-körhöz, énekkarhoz, tánccsoporthoz, néptánccsoporthoz.
  • Egy társas utazás alkalmával új embereket, vidékeket, országokat ismerhet meg.
  • Templomba járhat, az egyházak szerveznek bibliaórákat, jótékonysági összejöveteleket, amiken bárki részt vehet.
  • Az önkéntesség sok örömet szerez
  • Gondolja át, hogy tudna-e önkéntes munkát vállalni. Például ételt osztani a rászorulóknak, kórházban fekvő betegeket látogatni, vagy esetleg kisebb turistacsoportnak néhány szóban bemutatni egy-két helyi látványosságot, emléket. Aki szívesen foglalkozik gyerekekkel, fiatalokkal, szervezhet nekik szakkört. Számos más lehetőség is van az önkéntesség gyakorlására. Mindeközben új embereket ismerhet meg, tanulhat és másokon is segíthet.

A demencia megelőzési lehetőségei

Aki sok emberrel megismerkedik már fiatalon, jó eséllyel megelőzheti a demencia kialakulását. Idősebb korban a legkülönbözőbb tevékenységek adnak alkalmat új kapcsolatok létesítésére, például szomszédokkal való beszélgetés, osztálytalálkozó. Kérdezzen meg idősebb embereket a témával kapcsolatos tapasztalataikról! Az önkéntes munka is segít kapcsolatban maradni az emberekkel.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok