AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Hogy értsük meg a demens betegek fájdalmát?

A demens betegek különösen nehéz helyzetben vannak, ha a fájdalom kifejezéséről van szó.

A demens betegek különösen nehéz helyzetben vannak, ha a fájdalom kifejezéséről van szó. A hozzátartozóknak is nehéz dolguk van, hiszen nem egyszerű megérteni, hogy a beteg mit próbál kifejezni. E tekintetben a demens pácienshez hasonlóképpen kell viszonyulni, mintha néma lenne, és szavakkal nem lenne képes kifejezni érzéseit.

Nagyon fontos, hogy a demenciában szenvedő páciensek esetében az ápolók és a hozzátartozók különös figyelmet szenteljenek az esteleges fájdalomnak és aktívan keressék is azt.

 

 

A cél a demens páciens fájdalmának megértése, valamint a fájdalom megfelelő kezelése és megszüntetése a beteg kommunikációs zavarainak ellenére. A betegség nem ad és nem adhat okot arra, hogy a szellemileg egészséges idős emberektől eltérően a demens páciensek fájdalmát mellőzzék, figyelmen kívül, vagy kezeletlenül hagyják. Ugyanolyan hatékony kezelésben kell részesíteni őket, mint egészséges kortársaikat.

Felmérés skálák segítségével

A demens betegek esetében az általában használt fájdalom felmérő skálák alig vagy egyáltalán nem alkalmazhatók. Franciaországban fejlesztettek ki demens betegek számára egy speciális skálát, az ECPA (ECPA = Echelle Comportementale de la Douleur pour Personnes Agées non communicantes) és az ún. Doloplus® felmérő skálákat.

Minkét felmérő skálát (felmérő lapot) az ápolók lehetőleg a kezelőorvossal közösen töltsék ki! Ez a demens betegek fájdalmának megértését szolgálja, illetve két-három nappal később a betegség lefutása és a páciens állapota is ellenőrizhető a segítségével. A feltűnő viselkedés a fájdalom jele. Gyakran előfordul, hogy a viselkedés megváltozását pontosan a demens pácienseknél a demencia velejárójának tekintik, és nem veszik észre, hogy a betegek így próbálják kifejezni a fájdalmat.

Emellett a hozzátartozóktól is meg kell kérdezni, hogy a páciens hogyan viselkedik, illetve hogyan viselkedett az elmúlt időszakban, valamint az, hogy a demencia kialakulása előtt szenvedett-e valamilyen fájdalommal járó betegségben, például csontritkulásban, esetleg szedett-e rendszeresen valamilyen fájdalomcsillapító gyógyszert.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok