AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Hogyan tartsuk karban agyunkat?

A közhiedelem úgy tartja, hogy 18 éves korunkban, az érettségi tájékán érjük el agyi fejlettségünk maximális szintjét, és onnantól fogva már inkább csak felejtünk

A közhiedelem úgy tartja, hogy 18 éves korunkban, az érettségi tájékán érjük el agyi fejlettségünk maximális szintjét, és onnantól fogva már inkább csak felejtünk. Ez természetesen nem teljesen igaz, az viszont vitathatatlan, hogy a kor előrehaladtával egyre inkább hajlamosak vagyunk belesüppedni a mindennapok egyhangúságába, és rutinszerűen oldjuk meg a napi teendőket, amely valóban nem kedvez a memóriának.

Sokaknak mondhatni minden napja ugyanúgy telik, ugyanazon az útvonalon járnak munkába és haza, ugyanazokat a termékeket vásárolják napról-napra a boltokban, nem érik őket új impulzusok. Ha azt szeretnénk elérni, hogy az agyunk még évek múltán is fitt legyen, akkor változtatnunk kell ezen! De hogyan is kezdjünk hozzá?

 

 

Az első és legfontosabb lépés, hogy állítsuk magunkat olyan új kihívások elé, melyek kiszakítanak a mindennapok egyhangúságából és újra gondolkodásra serkentik az agyunkat. Tulajdonképpen mindegy is, milyen új tevékenyéséget választunk, a lényeg, hogy újszerű élménnyel járjon, örömöt okozzon és kihívást jelentsen, vagyis arra ösztönözze az “ellustult” idegsejteket, hogy újra dolgozni kezdjenek. Így fontos, hogy ne elégedjünk meg olyan változtatással, melyben eleve jók vagyunk vagy próbáltuk már. Egy új nyelv megtanulásával, egy új sport kipróbálásával, ismeretlen helyek felfedezésével nagyon sokat tehetünk agyműködésünk serkentéséért, de persze néha az is elegendő, ha új útvonalon megyünk dolgozni vagy ha új recepteket, próbálunk ki. Lényeg, hogy örömünket leljük benne, hiszen hosszútávon általában csak akkor tudunk megtartani egy új tevékenységet, ha az valóban szórakozást jelent és élvezettel tudjuk csinálni. Így a gondolkodásunk, a memóriánk is szárnyalni kezd, hiszen a siker doppingként hat az agyra.

Érdekes megfigyelés, hogy a kézzel végzett tevékenységek különösen pozitívan befolyásolják a szellemi frissességet. A zenélés, a kötés-horgolás, egyes kézműves tevékenységek és sportok, mint például a teniszezés, a tollaslabdázás, a ping-pongozás mind javítják a szem-kéz koordinációt, a térlátást és a kreativitást, így ezen keresztül serkentik az agyi központok működését. Az eredmény pedig magárét beszél: javul a szellemi teljesítőképesség, a memória és gyorsabb lesz a gondolkodás is.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok