AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Igazi társ a bajban: a kutya

Társnak sem utolsó lehet egy hű kutya, aki akkor is gazdája mellett van, amikor már mindenki lemondott az illetőről.

A kutya az ember barátja, ezt eddig is tudtuk, de hogy „gyógyszerként” is használhatóak lennének az ebek, csak az utóbbi években kezdi felfedezni a tudomány. Egy izraeli program kifejezetten Alzheimer-kórban szenvedő betegek, és hűséges társuk kapcsolatát kutatja, s arra a megállapításra jutottak, hogy a kutyák enyhítik a kommunikációs és hangulati problémákat.

 

 

Az egyik első önkéntes, aki egy éve élt együtt egy segítőkutyával, arról számolt be, hogy alapvetően átalakultak mindennapjai, mióta a kutya vele van. Az állat ébreszti reggel, és indítja el a napját, ha depressziós hangulata miatt magától nem lenne kedve a mindennapi rutint elkezdeni. Mióta az eb segíti, újra kimerészkedett az utcára, ahova korábban azért félt kimenni, mert gyakran nem talált haza. A kutya azonban ebben is könnyedén segített és hazavezette, sőt, a kapcsolatteremtésben is társa volt, hiszen egy lelkesen csóváló eb mindig alkalmat teremt arra, hogy az ember barátkozzon, beszélgessen.

 

Ez azért is különösen fontos, mert az Alzheimer-kórban szenvedő betegek (más, öregkori és szellemi leépüléssel járó betegségekhez hasonlóan) gyakran elszakadnak a mindennapi élettől és a realitástól, ami állapotuk további romlásával járhat. Egy kutya, aki állandó odafigyelést igényel (etetés, séta) tehát ebből a szempontból mindenképpen ajánlható Alzheimer-kóros beteg mellé – legalábbis a betegség korai stádiumában.

 

Hogyan válasszon kutyát az Alzheimer-kóros betegnek?

 

Néhány nagyon fontos szempontot azonban figyelembe kell venni, ha magunk mellé veszünk egy állatot, vagy beteg hozzátartozónknak próbálunk meg segíteni efféleképpen. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek állapota ugyanis folyamatosan romlik, míg magatehetetlenek nem lesznek. A kutyák több tíz évig is élhetnek, de magatehetetlenül már aligha lehetséges az ellátásuk. Ha az idős hozzátartozónk mellé még betegsége korai stádiumában szerzünk be egy ebet, gondoljunk arra, hogy később valószínűleg nekünk kell majd etetni, sétáltatni, hiszen ugyanúgy, ahogy az Alzheimer-kóros beteg gyakran a saját étkezéséről is elfelejtkezik, a háziállatéról is el fog.

 

A betegség végső stádiumában már (s még ezt megelőzően is) az állatnak ugyanúgy más ember segítségére van szüksége, mint a betegnek, így csak akkor vegyünk kutyát Alzheimer-kórban szenvedő beteg mellé, ha ezt vállalni tudjuk. Ellenkező esetben az állat is szenvedni fog.

 

– Mindenképpen nyugodt természetű állatot válasszunk, aki jól tűri a hirtelen mozdulatokat, több ember jelenlétét, és a simogatást. Nincs kifejezetten ajánlott fajta, akár egy keverék-, vagy menhelyes kutya is megfelelhet ennek a célnak, de kölyök állat semmiképp. Amennyiben nincs lehetőség otthoni kutyatartásra, vagy az idős beteget már otthonban ápolják, akkor sem kell lemondani a kutyák gyógyító erejéről – mondta Szabó Attila, a kecskeméti Cerberos Kutyaiskola kiképzője, aki kutyáival rendszeres látogatója az idősek otthonának.

 

– A kutya csodás lény, aki a puszta jelenlétével gyógyít. A látványa is felvidítja ezeket az idős, magányos embereket. Egy-egy foglalkozás tulajdonképpen nem áll másból, mint abból, hogy elvisszük az állatokat az otthonba, ahol a kutya magától kiválasztja, hogy ki a legelesettebb, leginkább rászoruló. Megkörnyékezi, és ráveszi, hogy simogassa, játsszon vele. Sok idős embernek, akik egyébként el sem hagyják a szobájukat, ez a pár óra a mozgás, amikor ki lehet őket csalni a magányukból és mosolyt lehet csalni az arcukra – folytatta a terápiáskutya-szakértő.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok