AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Ismételgetés

Az Alzheimer-kórt gyakran azonosítják a feledékenységgel, azonban jóval többről van szó, mint egyszerű memóriazavarról.

A betegeknek nem csak az intellektusa hanyatlik, de a betegség előrehaladtával megváltozik a beszédük, a mozgásuk, a gondolkodásuk és a viselkedésük is. Ezeknek a változásoknak egy részére fel vannak készülve a családtagok, azonban vannak olyan tünetek is, melyeket nehéz megérteni és tolerálni. Ilyen például az a viselkedésforma, mely az előrehaladott állapotú betegeknél jelentkezik, és leginkább eseménysorok értelmetlen ismételgetéseként lehet leírni.

 

 

A leggyakoribb ilyen jelenség a csettintgetés, dobolás, tapsolás vagy az ujjak pattogtatása, ropogtatása. Ezeket a mozdulatokat a betegek hosszan, gépiesen csinálják, akár éjszaka is, ezzel lehetetlenné téve az ápoló családtagok pihenését. A jelenség hátterében többnyire szorongás áll, ezért meg kell próbálni csökkenteni minden olyan tényezőt, ami zavarhatja a beteget, így például kerülni kell nappal a zajt, a hangos zenehallgatást, éjszakára pedig sötétítőfüggönyöket kell felszerelni az ablakokra, hogy az autók villódzó fénye, illetve az így keletkezett árnyékok ne izgassák fel a betegeket.

 

Gyakori jelenség, hogy az idős, demens emberek ragaszkodnak eseménysorok pontos ismétléséhez vagy kényszeresen ellenőrizgetik, hogy bezárták-e az ajtót, elzárták-e a gázt? Ez amiatt alakul ki, hogy elfelejtenek dolgokat, és egy idő után bizonytalanná válnak abban, hogy vajon ezúttal megcsinálták-e? A tévedés lehetőségét úgy tudják csökkenteni, ha a feladatokat ugyanolyan sorrendben végzik el, vagy többször ellenőrzik, hogy megtették-e azokat.

 

A demens betegek gyakran korábbi munkájukkal, élethelyzeteikkel kapcsolatos cselekedeteket ismételnek. Így például a korábban kertészként dolgozó idős ember folyton öntözi a szobanövényeket. Ezekben az esetekben érdemes olyan megoldást keresni, ami hasonlít a korábbi tevékenységhez, ugyanakkor nem káros senki számára.

 

Előfordul az is, hogy nem tudják abbahagyni a feladatok végzését. Így folyamatosan takarítanak, söprik a járdáról a faleveleket, még akkor is, ha már minden tiszta. Ilyenkor új feladatot kell adni, és ezzel elterelni a figyelmüket.

 

A kényszeres viselkedés egyik érdekes formája, hogy a leépülőfélben lévő idősek néha nagyon erősen ragaszkodnak egy-egy gondolathoz, ötlethez vagy teljesen leköti a figyelmüket egy hír, ezért rögeszmésen követik a híradásokat. Ha ez nem zavarja a környezetben élőket, akkor nem kell tenni ellene. Ha a dolog olyan mértéket ölt, hogy az éjszakai alvás vagy a napirend betartása látja kárát, akkor meg lehet próbálni a betegek figyelmét más irányba terelni.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok