AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Javíthatja-e a csokoládé az emlékezetünket?

A korábbi, egereken végzett kutatások azt mutatták, hogy a kakaóbabban megtalálható flavanolok javítják az emlékezőképességet

A korábbi, egereken végzett kutatások azt mutatták, hogy a kakaóbabban, a fekete áfonyában, a zöld teában és a vörösborban megtalálható flavanolok javítják az emlékezőképességet, az agy bizonyos területein pedig növelik a véráramlást. Scott Small, a Columbia Egyetem neurológusa emiatt volt rá kíváncsi, hogy a flavanolok fokozott bevitele vajon az embereknél is hasonló hatásokat vált-e ki.

 

Fokozott véráramlás egy emlékezetromlással összefüggő agyterületen

A flavanolokat – amelyek nem keverendőek össze a flavonolokkal, amelyek szintén a flavonoidok közé tartoznak, de keton csoportot is tartalmaznak – három hónapon keresztül fogyasztotta nagy mennyiségben a tanulmány első, 19 résztvevőt számláló, 50 és 69 év közöttiekből álló csoportja. Ők naponta 900 milligrammot ittak meg a flavanolokból kakaópor formájában. Újabb 18, szintén 50 és 69 év közötti résztvevőt pedig arra kértek, hogy az első csoporténál jóval szerényebb mennyiségű, mindössze 10 milligramm flavanolt tartalmazó kakaóitalt igyanak napi rendszerességgel.

A vizsgálat kezdetekor és a három hónapos időtartam letelte után mindkét csoportnál funkcionális mágneses rezonancia vizsgálatot (fMRI) végeztek. Ennek célja a különféle agyi idegsejtcsoportok aktivációjának térbeli és időbeli leképzése. A naponta 900 milligrammot fogyasztó csoport agyműködéséről készített felvételek azt mutatták, hogy a vizsgálat végére körülbelül 20 százalékkal nőtt az emlékezeti folyamatokkal összefüggő agyterület, a hippocampus egy bizonyos részének, a gyrus dentatus (GD) nevű idegsejtcsoportnak a véráramlása.

 

 

 

A naponta 900 és a naponta csak 10 milligramm flavanolt fogyasztó csoport véráramlás-adatait szintén összevetették egymással. Itt az jött ki, hogy a nagy mennyiségű flavanolt fogyasztó csoport váráramlása ugyancsak körülbelül 20 százalékkal aktívabb a gyrus dentatus területén.

Fontos, hogy a hippocampus gyrus dentatus nevű területe éppen az öregedéssel összefüggő emlékezetromlással hozható kapcsolatba az utóbbi évtized megfigyeléses vizsgálatai alapján.

 

Csokoládéból nagyon sokat kellene megenni az emlékezetjavító hatás eléréséhez

A kutatók a fentieken kívül mindenkivel egy memóriatesztet is elvégeztettek a vizsgálat kezdetén és a végén is. A nagy mennyiségű flavanolt fogyasztó csoport tagjai szintén sokkal jobban teljesítettek ezeken a teszteken, mint a naponta csak 10 milligrammot megivó személyek. A két csoport közötti eredménykülönbség a kutatók szerint annak felelt meg, mintha az előbbi csoport 50 és 69 év közötti tagjai 20-30 évet fiatalodtak volna az utóbbi csoporthoz képest.

Az eredmények tehát mindenképp izgalmasak, Small azonban kiemelte: a memóriajavulás érdekében nem érdemes a flavanolokat szintén tartalmazó csokoládéevésbe kezdenünk. A csokiban ugyanis csak igen kis mennyiségben vannak jelen ezek a vegyületek.

Madhav Thambisetty, a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának neurológusa kiemelte: „Öregedő társadalomban élünk, így szinte minden olyan kutatási eredmény fontos lehet, amivel egyszer talán késleltethetőek lesznek az időskori emlékezetromlás folyamatai.”

Small és munkatársai most egy kellően sok résztvevővel lefolytatott, hasonló kutatást terveznek, amelyben további memóriateszteket is alkalmaznak majd. Az emlékezet diétás úton történő javításának alkalmazhatóságához azt is mielőbb ki kellene deríteni, hogy a flavanolok nagyobb mennyiségű fogyasztása gyakorol-e még valamilyen egyéb, esetleg káros hatást az emberi szervezetre.

Forrás: Nature Neuroscience, New Scientist

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok