AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Korszerű diagnosztikával az alzheimer-kór ellen

Már a Szegedi Tudományegyetemen is elérhető az a vizsgálat, amely képes kimutatni az Alzheimer-kórt.

Már a Szegedi Tudományegyetemen is elérhető az a vizsgálat, amely az eddigieknél jóval nagyobb biztonsággal és korábbi szakaszában képes kimutatni az Alzheimer-kórt. A hazánkban 200 ezer embert érintő betegség nem gyógyítható, de a folyamat jelentősen lassítható, ha időben elkezdik a gyógyszeres kezelést.

Az Alzheimer-kórt már korai fázisában képesek diagnosztizálni egy új vizsgálattal a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Kar Nukleáris Medicina Intézetében – adta hírül az egyetem hírportálja. Bár az elbutulással és leépüléssel járó betegség nem gyógyítható, de a folyamat – ha időben azonosítják – lassítható. Az Alzheimer-kór a demencia, azaz a szellemi leépülés leg­gyakoribb oka, amely Magyarországon mintegy 200 ezer embert érint. Az elbutulás lassan fejlődik ki és lassan fokozódik, aminek során az emlékező- és ítélőképesség is romlik, illetve személyiségzavar is kialakulhat.

 

 

Az úgynevezett pozitronemissziós tomográfia (PET) vizsgálattal a betegség kialakulásában fontos szerepet játszó fehérjéket mutatják ki és jelenítik meg agyi metszésképeken – fejti ki a SZTE hírportálja, hozzátéve: az intézetben már két PET-berendezés is elérhető.

Pávics László, a Nukleáris Medicina Intézet vezetője elmondta: intravénásan adnak be egy készítményt a betegeknek, és ez az anyag képes kimutatni a kóros fehérjéket, a PET-berendezésnek köszönhetően nagyon jó felbontásban. – Azonban összességé­ben az Alzheimer diagnosztikája a jelenleg rendelkezésre álló minden lehetséges eszközt felhasználva is csak körülbelül 70 százalékos biztonságú – hívta fel a figyelmet az intézetvezető.

A korábbi, klasszikus vizsgálati módszerrel azoknál, akiknél arra a következtetésre jutottak, hogy nem Alzheimer-kóros, 40 százalékban később kiderült, hogy mégis ez áll az elbutulás hátterében, ezért a diagnosztikát feltétlenül javítani kellett. Az új módszerrel a páciensek már a betegség igen korai fázisában megtudhatják, hogy az Alzhei­mer-kór kialakult-e náluk.

– Tény, hogy egyelőre gyógyíthatatlan betegségről van szó, de a korai felismerés több szempontból is fontos – mutatott rá a professzor. – Nem mindegy, hogy a ma elérhető gyógyszeres kezeléseket a betegség mely stádiumában kezdjük el. Továbbá az sem mindegy, hogy a beteg még beszámítható állapotban tudhatja meg azt, hogy milyen betegségben szenved, a korai diagnosztika tehát biztosítja számára az önrendelkezést. Az eddigi eredmények szerint a PET-vizsgálat után a betegek 65 százalékánál megváltoztatták az addigi kezelést, hatékonyabbá téve azt – összegezte Pávics László.

 

Magyar Idők

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok