AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Lézerterápia segítheti az Alzheimer-kór kezelését

A zöld tea és a vörös lézerfény kombinációja az Alzheimer-kór kezelésének újabb eszköze lehet.

Andrei Sommer és kollégái egy korábbi tanulmányukban arról számolnak be, hogy a 670 nm-es hullámhosszú vörös fény segít a sejtek belsejébe juttatni a rák kezelésére használt gyógyszereket. A lézer a sejtek víztartalmát a sejten kívüli térbe préseli. Az egyensúly helyreállításához a sejtnek vízre van szüksége, és miközben vizet vesz fel a környezetéből, a vízben oldott rákellenes hatóanyagok is a sejt belsejébe kerülnek.

 

 

Sommer és csapata felfedezte, hogy ez az eljárás megfelel az Alzheimeres páciensek agyában kialakuló végzetes plakkok eltávolítására is. Ezek a lerakódások kórosan hajtogatott fehérje építőkövekből, ún. béta-amiloidokból állnak. Ezek a fehérjék megzavarják az idegsejtek közötti kommunikációt (információáramlást), ami ez emlékezetvesztéshez és egyéb Alzheimer-tünetekhez vezet.

 

„Gyógyító fürdő”

 

Az ulmi kutatók a plakkokat tartalmazó agysejteket zöld tea kivonatban (epigallocathecinben) „fürdették meg”, mely gátolja a béta-amiloid káros hatáésait. Ezzel egy időben a sejteket vörös fénnyel stimulálták, elősegítve, hogy a zöld tea hatóanyagai a sejtekbe jussanak, és ott a kutatók reményei szerint megtámadják a lerakódásokat.

 

A tudósok reménye nem volt hiábavaló, mivel a béta-amiloid mennyisége körülbelül 60 %-kal csökkent. Ha a sejteket zöld tea nélkül csak vörös lézerfénnyel kezelték, csupán 20 %-os csökkenést tapasztaltak.

 

A lézer megnyitja a vér-agy gátat

 

Normál esetben nagyon nehéz a gyógyszerek hatóanyagait bejuttatni az agysejtekbe, mert az úgynevezett vér-agy gát védőfalat képez az érzékeny idegsejtek előtt. A tudósok állatkísérletekkel már bizonyították, hogy a szájon át szervezetbe került zöld tea kivonat gond nélkül áthidalja ezt az akadályt, ha a sejtek ezzel egy időben vörös fénnyel besugárzást kapnak. A fény áthatol a csonton és a szöveteken, és beindít egy folyamatot, ami végül az akadály átjárhatóságát eredményezi.

 

A szakértők szerint a zöld tea kivonathoz hasonló módon, más hatóanyagok is képesek lehetnek roncsolni az agyi Alzheimeres plakkokat.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok