AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Magnézium, csokoládé, edzés és pihenés

A kor előrehaladásával romlanak a kognitív funkciók, a demencia már fiatal felnőttkorban elkezdődhet, az első tünetei azonban az 50-es, 60-as években jelentkeznek.

A kor előrehaladásával romlanak a kognitív funkciók, a demencia már fiatal felnőttkorban elkezdődhet, az első tünetei azonban az 50-es, 60-as években jelentkeznek. Megelőzhetjük? Tehetünk azért valamit, hogy „élesebb” legyen az elménk, javuljon a memóriánk?

Mire jó a csokoládé?

A kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével egészséges embereknél megelőzhető a korral járó szellemi hanyatlás – erre jöttek rá a Columbia Egyetem tudósai. Ezek az első közvetlen bizonyítékokat arra, hogy a szellemi hanyatlás az agy egy bizonyos területéhez köthető, és a folyamat meghatározott étrend segítségével visszafordítható.

A három hónapon át tartó vizsgálatokban 37 egészséges, 50 és 69 év közötti önkéntes vett részt, fele magas, napi 900 milligramm flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm vegyület szerepelt. Mindkét kísérleti csoport tagjait a projekt kezdetén és végén is megvizsgálták funkcionális MRI-vel.

Kiderült, hogy a nagy dózist kapó résztvevők agyában a hippocampus egyik régiójában 20 százalékkal megnőtt az egy időegység alatt átfolyó vér mennyisége. Az agy ezen része szoros kapcsolatban áll az életkorhoz köthető memóriazavarokkal, így a vérellátás javulása előrevetítette a memóriatesztek eredményeit is. „Az agyi képalkotó eljárás észrevehető változásokat mutatott ki azoknál, akik magas flavonoid-dózisokat szedtek” – közölte a tanulmány első szerzője, Adam M. Brickman docens.

Nem csupán a kakaó segíthet!

Már más kutatások is igazolták, hogy a kakaóban, valamint az áfonyában, a zöld teában és a vörösborban nagy mennyiségben megtalálható flavanolok (a flavonoid-család egyik csoportja) jótékony hatással vannak az agyműködésre. Emellett antiallergiás és gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk is van, kiváló antioxidánsok – mondja az általunk megkérdezett dietetikus.

A zöld tea jótékony hatásáról bővebben.

Fitt test, kiváló memória?

Egy komolyabb szellemi megmérettetés előtt érdemes sportolni, például lemenni a konditerembe, az edzés ugyanis nemcsak az izmokat fejleszti, hanem a rövid távú memóriát is. Egy friss kutatás eredménye szerint ehhez mindössze húszperces gyakorlatsorra van szükség. Eelco van Dongen holland neurológus elmondta, hogy sikerült tesztekkel is alátámasztani, hogy az egyszerűbb, egykörös súlyzós edzés is képes arra, hogy fejlessze a memóriát, így a memóriazavarban szenvedőknek örömhír, hogy a mindennapok során is tehetnek egy keveset az állapotuk javulásáért.

Mi a véleménye erről egy sportolónak?

Struve Gábor személyi edző, táplálkozási tanácsadó kérdésünkre elmondta: fizikai fáradtság után jól esik olvasni és tanulni, mert az elménk felfrissül az edzés után, jobban tudunk koncentrálni. A sport olyan pozitív folyamatokat indít el a szervezetünkben, amely nem csak a testünkre, az elménkre is hatással van. Mozgás után endorfin, boldogság hormon termelődik a szervezetünkben, és ilyenkor az ember úgy érzi, bármire képes, jó a közérzete.

Magnézium: a csodaszer?

Az agy megnövekedett magnéziumszintjének hatására jelentősen javulnak a kognitív funkciók, a tanulási folyamatok és a memória. Az orvosok és a táplálkozási szakemberek azonban nem tanácsolják, hogy ennek érdekében nagy dózisban fogyasszunk magnéziumot, hiszen az emberi szervezetre gyakorolt hatásainak tisztázásához még további kutatásokra van szükség.

 

 

Magnéziumot elsősorban a csontok tartalmaznak, illetve a sejtekben található. Ideg- és izomműködésben, számos enzim működésében játszik szerepet, melyeknek köszönhetően részt vesz a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásában.

Mivel csak kevés élelmiszerben található (pl: halak, hüvelyesek, zöldségfélék, gabonafélék, tejtermékek), különböző étrend-kiegészítőket használhatunk, célszerű B6-vitaminnal együtt alkalmazni, mert segíti a felszívódását.

Hiányában ingerlékenyebbek leszünk

Alvászavar, enyhe szorongás, fáradékonyság is jellemző lehet. Ezek mellett gyakrabban jelentkezhet lábizomgörcs, zsibbadás. Mivel az alapvető táplálékok többsége tartalmaz magnéziumot, így normál táplálkozás esetén ritkán alakul ki ilyen jellegű hiánybetegség. Azonban diéta vagy fogyókúra során előfordulhat, hogy nem jut belőle elég a szervezetbe.

A terhesség, valamint súlyos betegség utáni rehabilitáció, rendszeres, aktív, intenzív sport az átlagnál nagyobb mennyiségű magnézium bevitelét igényli.

Ritkán fordul elő magnéziumtúladagolás!

Azok, akik étrend-kiegészítővel pótolják a magnéziumot, túladagolhatják azt, különösen, ha vesebetegségben szenvednek. Vesebetegség és szívbetegség esetén kizárólag orvosi felügyelet mellett szedhető magnézium étrend-kiegészítő formájában – emlékeztet Györki Niké dietetikus. Túl sok magnézium bevitele okozhat alacsony vérnyomást, szívritmuszavarokat, más ásványi anyag (pl. kalcium) csökkent felszívódását. Gyakoribb tünete a magnéziumtúladagolásnak a hasmenés.

Pihenje ki magát! Ennyi lenne az egész?

Egy kiadós alvás felfrissíti a testét, ráadásul a memóriát is erősíti. A Science című magazinban közölt tanulmány szerint az agymunka utáni rövid szunyókálás után jobban emlékszünk a tanultakra. Nagyanyáink ötlete is hasonló volt: tedd a párnád alá a könyvet, aludj rá egyet!

 

Tóth András, újságíró

Forrás: WEBBeteg.hu, Nature Neuroscience/MTI, MNO

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok