Egy időseket vizsgáló tanulmány megállapította, hogy azoknál az időseknél, akik étrendje bizonyos alapvető tápanyagokból többet tartalmazott, kisebb volt a valószínűsége az Alzheimer-kórban típusos, bizonyos agyi területek sorvadásával járó folyamatoknak, és jobban teljesítettek a mentális teljesítményüket mérő teszteken is. Ez az első olyan tanulmány, mely több tápanyag biomarkerét mérve vizsgálta az étrend és memória, gondolkodás és agytérfogat közötti összefüggést.
A kutatás eredményéről bővebben a Neurology című lapban lehet olvasni.
A tanulmány szerzője Dr. Gene Bowman, és kollégái három fő pontban összegezték kutatásuk eredményét:
- Azoknál az idősödő embereknél, akik étrendje magas vitamin-és omega-3 zsírsav tartalmú, kevésbé valószínű az agy zsugorodása, mely általában az Alzheimer-kór kísérő tünete, mint azoknál, akik étrendje kevesebbet tartalmazott e tápanyagokból.
- Azok az idősek, akik étrendje sok omega-3 zsírsavat, valamint C-, D-, E-, és B-vitamint tartalmazott, nagyobb valószínűséggel értek el jobb eredményt a szellemi képességeiket vizsgáló teszteken, mint azok, akik kevesebbet fogyasztottak az említett tápanyagokból.
- Azoknál, akik étrendje sok transzzsírt tartalmazott, sokkal nagyobb volt az agysorvadás előfordulási aránya, így a gondolkodás- és memóriateszteken is gyengébben teljesítettek, mint azok, akik kerülték a transzzsírok fogyasztását.
Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzése érdekében, ám a szervezet nem képes előállítani azokat. Ezeket elsősorban halfogyasztással, illetve a D-vitaminban gazdag ételek bevitelével (pl. egyes növények és dió/mogyorófélékből készült olajok) juttathatjuk a szervezetbe. Összefoglaló néven, többszörösen telítetlen zsírsavakként ismerjük őket.
A B-vitaminok, antioxidánsok, C-és E-vitamin elsősorban a zöldségekben, gyümölcsökben található meg, kivéve a B12-t, mely leginkább állati eredetű termékekből származik, noha a reggeli gabonapelyhekben is megtalálható. A transzzsírok forrásai az előrecsomagolt és/vagy gyorsételek, olajban sült élelmiszerek és margarinok.
Vitaminok és az agy sorvadása
A kutatás során Bowman és társai 104 idős embert vizsgáltak (átlagéletkoruk 87 év volt), akiknél fennállt a memóriakárosodás kockázata. A résztvevők vérmintájából 30 különböző tápanyag biomarkerét mérték, emellett minden résztvevő memóriatesztet is kitöltött, illetve 42-őjük agytérfogatát MRI-vel is vizsgálták.
Az eredmények azt mutatták, hogy összességében a résztvevők étrendje egészséges volt, de 25 százalékuk D-vitamin-, 7 százalékuk B12 hiányban szenvedett. Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a B12 hiánya összefügg a gondolkodási problémák kialakulásával, illetve az agy sorvadásával. A B12 ugyanis nélkülözhetetlen az agy egészséges működéséhez. Bowmanék eredményei alátámasztják ezt a tanulmányt.
A memóriatesztek eredményét a tápanyagszint 17 százalékban, míg az egyéb tényezők (pl. életkor, oktatás, vérnyomás) 46 százalékban befolyásolták. Az agy térfogatáért a tápanyagok 37 százalékban voltak felelősek.