AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Memóriaserkentő gyógyszerek és étrend-kiegészítők

Milyen gyógyszerek vethetőek be a szellemi hanyatlás ellen?Íme, néhány hasznos tanács.

Vannak-e olyan készítmények, amelyek javítják a memóriát és a koncentrálóképességet? Milyen gyógyszerek vethetőek be a szellemi hanyatlás ellen? Egyáltalán gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt válasszunk? Íme, néhány hasznos tanács.

A fiatalok leginkább a sikeres vizsga, számonkérés érdekében nyúlnak memóriaserkentő készítményekhez, az idősebbek pedig az emlékezőképesség romlása esetén keresnek megfelelő gyógyszert. A cél, hogy javuljanak a kognitív funkciók.

Vannak olyan készítmények, amelyek javítják az agyi és végtagi keringést az agyban, ilyenek például a Ginkgo biloba kivonatot tartalmazó termékek, amelyek főként idősebb korban javasolhatóak, javítják a szellemi teljesítőképességet és a koncentráló készséget. Nem specifikusan memóriajavítók, mert egyebek mellett fülzúgás és szédülés kezelésére is ezeket ajánlják.

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, ide tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. Számos hasznos tulajdonságai vannak, amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében: mérséklik a vér koleszterinszintjét, ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázata, részt vállalva az idegrendszer és sejthártyák felépítésében. Kiderült az is, hogy serkentik a gondolkodásért és értelmi képességért felelős agyi területek működését, így jótékonyan hatnak a koncentrálóképességre.

 

 

Kutatási eredmények igazolták, hogy azoknak a gyermekeknek, akiknek a szervezete rendszeresen jut omega-3 zsírsavakhoz, javult a feladatmegoldó és problémamegoldó képességük, gyorsabban értették meg a feladatokat, így jobb eredményt értek el – olvasható dr. Borsi-Lieber Katalin belgyógyász szakcikkében.

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. Az agy megnövekedett magnéziumszintjének hatására jelentősen javulnak a kognitív funkciók, a tanulási folyamatok és a memória. Mindenre, ami az ingerületátvitelt befolyásolhatja, ajánlható a magnézium, így egyebek mellett stresszes állapotban, idegrendszeri kimerülésnél vagy szívritmuszavaroknál.

Az általunk megkérdezett gyógyszerész azt tanácsolja a vizsgázóknak, hogy szójalecitin és tengeri halolaj tartalmú készítményeket vásároljanak. Azt azonban fontos tudni, hogy senkiből nem lesz Nobel-díjas csak attól, hogy bekapkod néhány tablettát.

Mi, micsoda? Gyógyszer, étrend-kiegészítő, gyógyhatású készítmény

A gyógyszerek gyógyhatásának igazolásához alapos, a termékek hatására és mellékhatására kiterjedő laboratóriumi, majd állatkísérlet-sorozatot, végül egészséges és beteg emberek bevonásával klinikai vizsgálatokat kell végezni.

Az étrend-kiegészítőknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás, bár ezek is kedvezően hathatnak az egészségi állapotra. Az uniós csatlakozást követően az étrend-kiegészítők vonatkozásában megszűnt az előzetes kötelező engedélyezés, és helyette csak úgynevezett bejelentési kötelezettség, azaz notifikáció van. Ez azt jelenti, hogy megnézik a csomagolást, a tájékoztató tartalmát, de azt, hogy, mi van a készítményben, azt már nem.

A gyógyhatású készítmény kategória megszűnőben van, mert ilyet nem ismer el az unió. Ez egyébként a két kategória között volt, azaz se nem gyógyszer, se nem étrend-kiegészítő. 

Forrás: OÉTI, WEBBeteg.hu

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok