AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Memóriazavar – mikor forduljunk orvoshoz?

Előfordult már Önnel, hogy hirtelen nem jutott eszébe egy kifejezés, találkozott valakivel, de nem ugrott be a neve?

Előfordult már Önnel, hogy hirtelen nem jutott eszébe egy kifejezés, találkozott valakivel, de nem ugrott be a neve, kinyitotta a hűtőt, de nem emlékezett, hogy mire is van szüksége? A feledékenység, memóriazavar túlhajszolt életünk velejárója, azonban, ha gyakran előfordul, esetleg más tünetek is kísérik (pl. szédülés) nem árt orvoshoz fordulni.

Ha néha kihagy az agy, teljesen természetes jelenség. Ahogy idősödik az ember, öregszik a szervezet, öregszenek az erek, romlik az agy vérellátottság, egyre több információt kell egyszerre észben tartanunk, a fárasztó, olykor-olykor stresszes mindennapok mind-mind hozzájárulnak a feledékenységhez, memóriazavarhoz. Agyunk a mindennapokhoz szükséges információkat tartja “frissen, naprakészen”, a szükségtelen adatokat a háttérben raktározza. Egyes kutatások szerint születésünktől fogva minden információt elraktároz az agyunk, csak nem tudjuk őket előhívni. Azonban, ha pl. házastársunk, szüleink neve nem jut eszünkbe, akkor nagy valószínűséggel baj van.

 

 

Számos olyan betegség létezik, ami károsítja a megjegyző emlékezést, de például bizonyos idegrendszeri sérülések velejárója is a memória károsodása. Meg kell említenünk az alkoholizmust és a drogfogyasztást is, melyek rombolják az agysejteket, rontják a memóriát. Egyes gyógyszerek – nyugtatók, altatók – és a depresszió is kihatással van emlékezőképességünkre.

Feledékenység és memóriazavar vonatkozásában nehéz határvonalat húzni a még ” természetes jelenség” és a már orvosi eset között. Nehéz, mert minden ember más adottságokkal rendelkezik. Van, aki mindent elsőre megjegyez és vannak a “kiselefántok”, akik nehezen tanulnak, de könnyen felejtenek, vagy mert eleve rosszabbak az adottságai, vagy csak szórakozottak, dekoncentráltak.

Mikor kérjük szakember segítségét?

Ha az alábbi tünetek közül több is tartósan fennáll, javasolt szakemberhez (neurológus, pszichiáter) fordulni:

  • Memóriazavar
  • Nehézség a mindennapi tevékenységekben
  • Nyelvi kifejezés zavara
  • Időbeli és térbeli tájékozódási zavar
  • Hibás vagy csökkent ítélőképesség
  • A figyelem hanyatlása
  • Tárgyak rossz helyre tétele
  • Hangulati vagy viselkedésbeli változás
  • Személyiségváltozás
  • A kezdeményezőkészség elvesztése

Szellemi frissességünket, emlékezőképességünket karbantarthatjuk, a memóriazavarokat megelőzhetjük az agy tornáztatásával: fejtsünk rejtvényt, végezzünk memóriagyakorlatokat, tanuljunk valami újat!

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok