AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Mesterséges intelligencia segít a felismerésben

Az amerikai kutatók által kifejlesztett mesterséges intelligencia az agy anyagcserezavarát képes felismerni.

A Kaliforniai Egyetem tudósai olyan programot fejlesztettek ki, ami felismeri a beteg agyában zajló metabolikus (anyagcsere) változások jeleit. Kutatásuk során a betegséggel diagnosztizált több mint ezer páciensről készült mintegy 2100 felvételt használták fel. Az Alzheimer-kór az egyik legbonyolultabb agyi zavar, világszerte mintegy 48 millió embert érint. Ez a szám a társadalom öregedésével várhatóan növekedni fog. Egyelőre nincs hatékony gyógymód ellene, a legtöbb embernek már csak négy-nyolc éve marad hátra a kór diagnosztizálása után.

A betegség okozta jelentős agyi károsodások már évekkel azelőtt kialakulnak, hogy a tünetek, például a memóriaveszteség vagy az értelmi képességek csökkenése jelentkeznének. A betegek egyetlen reménye a korai felismerés.

A betegség okozta jelentős agyi károsodások már évekkel azelőtt kialakulnak, hogy a tünetek, például a memóriaveszteség vagy az értelmi képességek csökkenése jelentkeznének. A betegek egyetlen reménye a korai felismerés.

Bár időre van szükség, hogy a kifejlesztett mesterséges intelligencia elérhető és használható legyen, a kutatók szerint nagy lehetőségeket rejt és reményt nyújt. Jae Ho Sohn, a tanulmány egyik szerzője elmondta, ha az Alzheimer-kórt akkor diagnosztizálják, amikor már megnyilvánulnak a tünetei, az agyi veszteség már olyan jelentős, hogy túl késő a közbeavatkozáshoz. A korai észlelés lehetőséget nyújt a kutatóknak, hogy megfelelő 

Forrás: hirado.hu

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok