AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Miért esnek ki az emlékeink egy átmulatott éjszaka után?

Általános jelenség, hogy ha valaki túl sok alkoholt iszik, lesznek olyan dolgok, amikre nem fog emlékezni az előző éjszaka eseményeiből.

Általános jelenség, hogy ha valaki túl sok alkoholt iszik, lesznek olyan dolgok, amikre nem fog emlékezni az előző éjszaka eseményeiből. A témában elvégzett állatkísérletek alapján egyértelmű, hogy a memóriavesztést nem az idegsejtek alkohol miatt történő elpusztulása okozza: hová tűnnek az emlékek, ha az őket tároló idegsejtek egyébként teljesen épek maradnak?

„Az alkohol egyáltalán nem pusztította el az idegsejteket a vizsgált patkányok agyában, még nagyon nagy mennyiségben sem. Semmilyen változást nem láttunk továbbá azoknak az idegi jeleknek a kialakulásában sem, amelyeket az idegsejtek az egymással történő kommunikációra használnak” – mondja Charles Zorumski, a Washington Egyetem Orvostudományi Karának munkatársa.

 

 

A „filmszakadásnak” is nevezett jelenség háttere az új emlékek kialakulásának folyamatán keresztül érthető meg. A patkánykísérletek során azt tapasztalták a szakemberek, hogy egy bizonyos alkoholmennyiséget követően megszakad az új emlékek kialakulásának folyamata, méghozzá azért, mert az idegsejtek szteroidokat kezdenek el termelni, amelyek gátolják a hosszú távú memória kialakulásához vezető lépéseket. Azért nem emlékszünk tehát bizonyos dolgokra, mert ezekről az eseményekről egyáltalán nem is jöttek létre emlékeink.

„Ahhoz, hogy egy ideig ne alakuljanak ki emlékek, elég sok alkoholra van szükség. Az emléknyomok kialakulását elindító idegi jelek ilyenkor is ott vannak, az alkohol hatására termelődő szteroidok azonban összezavarják az agyműködést. Az emlékek kialakulása megindul ugyan, végül azonban nem tárolódnak el a szokásos módon” – magyarázza Zorumski.

Az emlékek létrehozásáért felelős idegsejtek az agy hippocampus nevű területén helyezkednek el. Ahhoz, hogy a velünk megtörtént események rögzüljenek, arra is szükség van, hogy ezek az idegsejtek képesek legyenek kapcsolatba lépni a környezetükben lévő idegsejtekkel. Ez a kapcsolatteremtés hiúsul meg, ha valaki az átlagosnál jóval több alkoholt iszik meg egy este.

A kutatók egyre nagyobb mennyiségű alkohol adásával támasztották alá, hogy az emlékezetkiesés valóban csak egy bizonyos mennyiség felett következik be. Kisebb mennyiségeknél semmilyen változást nem láttak a hippocampus idegsejtjeinek kapcsolatteremtő képességében, egy bizonyos mennyiség felett azonban már tapasztalni lehetett az alkohol gátló hatását. Abban az esetben, amikor meggátolták a már említett szteroidvegyületek képződését, a patkányok emlékezőképessége a nagy mennyiségű alkohol ellenére sem károsodott.

Az idegsejtjeink tehát akkor is megmaradnak, ha sokat iszunk, csak épp nem fognak a megszokott módon funkcionálni – ez könnyen elkerülhető, ha egy-egy alkalommal sosem fogyasztunk több alkoholt annál, amennyi még tolerálható mennyiséget jelent az agyunk számára.

Forrás: Alcohol’s Memory Impairment Not Due to ‘Killing Brain Cells’ http://www.livescience.com/14952-alcohol-blackouts.html

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok