AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Miért fontos a géndiagnosztika?

A genetikai vizsgálat az Alzheimer-kór megelőzésében ugyanolyan fontos, mint egy laborvizsgálat vagy a háziorvosi állapotfelmérés.

Ezáltal pontos tájékoztatást kap az orvos arról, hogy védett vagy hajlamos-e páciense a betegség kialakulására. De ez csak az első lépés. Dr. Nagy Zsolt biológussal, géndiagnosztikai szakértővel beszélgettünk.

 

Az Alzheimer-kór – amely a demencia leggyakoribb formája, a szellemi képességek súlyos romlásával jár – alapvetően a 65 évnél idősebbeket érinti, de ne feledjük: hátterében olyan mechanizmusok, genetikai tényezők állnak, amelyek eltérnek a test öregedési folyamataitól.

 

A betegség egyik legfontosabb örökletes tényezőjét a koleszterin-anyagcserében kell kutatnunk. A vérzsírok (triglicerid, koleszterin) magas szintje károsítja a szív- és érrendszert, beleértve az agyi ereket, így hajlamosító tényező az Alzheimer-kórra is.

 

Dr. Nagy Zsolt biológus, géndiagnosztikai szakértő, a NAGY GÉN Kft. egyik vezetője kérdésünkre elmondta: elindulnak az emberben különböző folyamatok, amelyek idővel olyan változásokat okoznak, amelyek akár az idegsejtek pusztulásával is járhatnak. Ezeket előre meg tudja jósolni a géndiagnosztika. Nem azt, hogy idővel megbutul a beteg, hanem arra figyelmeztet, hogy van egy gyenge pont a sejtekben. Meghatározható, hogy melyik ez a gyenge pont, mi ennek az élettana, és innentől kezdve meg lehet tenni a különböző óvintézkedéseket. Erre már konkrét protokollok vannak.

 

 

Az első lépés tehát a genetikai vizsgálat, amely olyan információkat szolgáltat az orvosnak, amelyek röntgennel és egyéb vizsgálatokkal nem mutathatóak ki, tehát fontos kiegészítés, a következő lépés pedig az egyénre szabott preventív folyamat.

 

A vérzsír-anyagcsere típusát nézzük

 

A szakértőtől megtudtuk: az örökítő anyagba van kódolva az emberek vérzsír-anyagcsere típusa, ennek hat csoportját ismerjük. Azt, hogy a páciens melyikbe tartozik, nem derül ki vérvizsgálatból. A genetikai vizsgálat, azaz a koleszterin génteszt azonban erre is képes. Vannak olyan típusok, amelyek éppen az Alzheimer-kór ellen „védenek”, így a teszt kimutatja azt is, ha a páciens nem érintett a betegségben.

 

Az Alzheimer genetikai teszt nem a végítéletet mutatja meg. Ez egy preventív szolgáltatás, így előre megtervezhető 2-5 vagy akár 10 évre, milyen időközönként van szükség szűrővizsgálatokra, milyen életmódbeli változtatások ajánlottak. Van egy konkrét ellenőrzési sor, amely alapján jól tervezhetőek az elkövetkező évek. A genetikai hajlamon nem tudunk változtatni, hiszen örököltük, a kockázatos környezeti tényezőkkel szemben azonban tudunk harcolni – emlékeztet rá dr. Nagy Zsolt.

 

Kinek ajánlott?

 

A teszt az egészségmegőrző csomag része. Amennyiben a családban előfordult már valakinél agyi ereket érintő betegség, Alzheimer-kór, vagy ráutaló jel van, indokolt a teszt kérése  – figyelmeztet a géndiagnosztikai szakértő, akitől megtudtuk azt is: a vizsgálathoz szájnyálkahártya-mintát vesznek, majd néhány nap alatt elvégzik az anyagcsere típus meghatározását. Ezután következik a preventív folyamat szükség szerint háziorvos, szakorvos, dietetikus és életmód tanácsadó közreműködésével.

 

 A géndiagnosztika preventív vizsgálataival számos kockázati tényező kiszűrhető, sőt az esetek jelentős részénél a későbbi betegségek is mind a gyermeknél, mind a felnőttnél elkerülhetőek.

 

Ennek a vizsgálatnak van az üzleti vonatkozása mellett társadalmi küldetése is. Azokban a családokban, ahol él idős ember és jelentkezik nála az elbutulás, ott mindenkit megvisel ez a betegség, plusz feladatokat ró a családtagokra. A cél, hogy időben felismerjük a hajlamosító tényezőket és tegyünk ellene, a magas vérzsírszint ugyanis egészséges táplálkozással, életmódváltozással – szakorvosi felügyelet mellett – javítható, így védekezhetünk az Alzheimer-kór ellen is – teszi hozzá a szakértő.

 

Tóth András újságíró

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok