AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Miért indulnak útnak az idős betegek?

Az Alzheimer-kórtól szenvedő betegek állapota hullámzó, vannak időszakok, amikor tiszta a gondolkodásuk, máskor viszont kifejezetten zavartan viselkedhetnek.

A rosszabb periódusokban könnyen elveszítik a tájékozódó képességüket, nem ismerik fel a közvetlen környezetüket, ami miatt eltévednek és kétségbeesetten bolyonganak a saját lakásukban vagy az utcán.

 

Ez az időszak nagyon nehéz a betegeknek és az ápolóiknak is, de ha sikerül megérteni, hogy miért indulnak útnak a betegek, akkor könnyebb megakadályozni azt, hogy eltévedjenek.

 

A kóborlás okai

 

A demens betegek egy része azért hagyja el a szobáját, mert éhes vagy szomjas. Ilyenkor a konyhába indulnak, de út közben elfelejtik, miért is indultak el. Az ilyen vándorlás kivédhető az idősek étrendjének az átgondolásával, illetve azzal, ha a kezük ügyébe készítünk egy pohár vizet vagy egy kis ennivalót.

 

Hasonló problémát jelent az is, ha a vécét kezdik keresni az idős emberek, de nem találják. Egy ideig segítséget jelenthet, ha a megfelelő ajtón egy nagyobb ábrával jelöljük, hogy mi is található odabenn, a későbbiekben viszont elkerülhetetlen a szobavécé használatának bevezetése.

 

A hosszabb idő óta fennálló fájdalom miatt nem szoktak panaszkodni a betegek, de könnyen előfordulhat, hogy ez teszi őket nyugtalanná és zavarttá. Emiatt mindig rá kell kérdezni, hogy éreznek-e fájdalmat, hiszen megfelelő fájdalomcsillapítással csökkenthető az eltévedések száma.

 

A nyugtalanság oka a bezártság, a mozgáshiány is lehet. Ilyenkor jót tesz, ha egy kicsit megsétáltatjuk, átmozgatjuk a beteget.

 

Nem egyszer a betegek munkába indulnak, épp úgy, ahogy egész életükben tették, és így tévednek el. Ilyenkor a korábbi munkakörükhöz hasonló elfoglaltságot kell kitalálni nekik otthonra, és ezzel elterelni a figyelmüket.

 

 

Mit tehet a hozzátartozó?

 

Bármi legyen is az oka a kóborlásnak, nem szabad az idős, szellemileg hanyatló betegeket egyedül bezárni a lakásba, mivel ilyen esetben képtelenek vészhelyzetben kimenekülni onnan. Megoldást jelenthet az otthoni ápolási szolgálat igénybevétele azokra az időszakokra, amikor nem lehet megoldani a felügyeletet.

 

A lakáson belüli eltévedések száma pedig csökkenthető azzal, ha az ajtókra egyértelmű jelzéseket, képeket teszünk, hogy mi is található abban a helyiségben. Azokra az ajtókra, melyeken nem szeretnénk, hogy áthaladjon a beteg, érdemes egy piros STOP táblát felhelyezni, ez ugyanis egyértelművé teszi a tiltást. A táblák helyére tehetünk nagyméretű tükröt is, mivel az emberi alak látványa többnyire visszafordítja a kóborlót.

 

(Dr. Muszil Dóra)

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok