AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Miért romlik gyorsabban a férfiak memóriája?

A Mayo Klinika által végzett amerikai kutatás szerint az életkor előrehaladtával megfigyelhető az emlékezet valamilyen fokú romlása,ez előbb érinti a férfiakat.

A Mayo Klinika munkatársai által végzett amerikai kutatás szerint az életkor előrehaladtával mindenkinél megfigyelhető az emlékezet valamilyen fokú romlása, ez azonban előbb érinti a férfiakat, mint a nőket – jellemzően a 40 éves életkoruk környékén.

Az, hogy a memóriánk a negyvenedik születésnapunkat követő években bizonyos mértékben romlani kezd, teljesen normális dolog. Ettől még nem vagyunk sem demensek, sem pedig Alzheimer-kórosak, egyszerűen csak el kell fogadnunk, hogy emlékezetünk enyhe romlása a legtöbbször együtt jár az öregedéssel.

 

Dr. Clifford Jack és munkatársai azt szerették volna kideríteni, hogy van-e valamilyen különbség a középkorú férfiak és a nők emlékezetének romlásában, majd később, az ezt követő évtizedekben. Ehhez 1200, 30 és 95 év közötti, egészséges gondolkodási és tanulási képességekkel jellemezhető felnőtt férfi és nő agyszerkezetét és agyműködését vizsgálták meg.

Kiderült, hogy a memória romlása már a 30-as években elkezdődik, és egészen a 90-es évekig folyamatos, mind a férfiaknál, mind a nőknél. A férfiak esetében azonban kiderült, hogy náluk ez a folyamat valamivel hangsúlyosabb, mégpedig a 40-es éveik ideje alatt.

A memória romlását – ezt az agyról készített felvételek egyértelműen mutatták – a hippokampusz nevű, az emlékek tárolásával és az új emlékek kialakításával összefüggő agyterület méretének zsugorodása okozza, amely egy lassú folyamat, és ebben az ütemben egészen a 60-as életévek közepéig tart. A zsugorodás sajnos ezt követően is folytatódik, de már sokkal gyorsabb ütemben.

A férfiak hangsúlyosabb emlékezetromlása szintén a hippokampusz méretváltozási ütemével függ össze. Náluk ez a folyamat némileg gyorsabban zajlik, mint a nőknél, és különösen a 60-as éveikben jelentkeznek jól érzékelhető különbségek a két nem között.

A nők emlékezetének romlása – a férfiakkal ellentétben – inkább csak a menopauzát követően, az 50-es éveik elmúltával kezd felgyorsulni. A két nem közötti különbséget jól tükrözték azok a pontszámok, amelyeket a férfi és női résztvevők a különféle mentális képességeket mérő verbális teszteken értek el.

A kutatócsoport arra nem tudott magyarázatot adni, hogy a hippokampusz térfogata miért csökken gyorsabb ütemben a férfiaknál, arra azonban van egy lehetséges magyarázat, hogy a nőknek miért sikerül jobban megőrizniük az emlékezetüket. Az ösztrogén nevű női nemi hormonról ismert ugyanis, hogy elősegíti az agy idegsejtjeinek minél jobb állapotban történő megőrzését egészen a menopauza idejéig, amely után a hormon mennyisége csökkenni kezd a szervezetükben.

A kutatók a fentieken kívül egy plusz elemet is beépítettek a vizsgálataikba, nevezetesen az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős amiloid fehérjék lerakódásának ábrázolását az agyról készített felvételeken. Ebből az derült ki, hogy a legtöbb embernél egészen a 70-es éveikig alacsony ennek a fehérjének a mennyisége, ezt követően azonban egyre több helyen lehet megfigyelni az idegsejteket károsító lerakódásokat.

Ez alól csak azok a vizsgálati alanyok voltak kivételek, akik APOE4 nevű gén egy bizonyos fajta, az Alzheimer-kór kockázatát jelentősen növelő változatát is hordozták: náluk már az 57. év környékén is meg lehetett figyelni a fehérje nagyobb mértékű lerakódásait.

Forrás: Why memory loss is much faster in men http://www.dailymail.co.uk/health/article-2997979/Why-memory-loss-faster-men-Female-hormone-oestrogen-thought-help-stave-nerve-cell-damage-brain.html

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok