AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Mik állhatnak a feledékenység hátterében?

Hajlamosak vagyunk a feledékenységet az idős kor betegségének tekinteni, pedig sok fiatalnak is gondot okoz a memóriazavar.

Hajlamosak vagyunk a feledékenységet az idős kor betegségének tekinteni, pedig sok fiatalnak is gondot okoz a memóriazavar. Míg a 60 feletti korosztály esetében a problémát agyi keringészavar vagy az Alzheimer-kór okozza, addig a fiatalabb generáció esetében teljesen más okot kell keresni.

A 30-40 éves korban jelentkező feledékenység hátterében gyakran gyógyszerszedés áll. Átmeneti szellemi lassúságot, tompaságot okozhatnak olyan szerek, mint a szorongásoldók, nyugtatók, altatók, melyek elsősorban az agy működésére fejtik ki hatásukat, de ezek mellett hasonló mellékhatást figyeltek meg az allergiaellenes készítményeknél és egyes fájdalomcsillapítóknál is.

 

 

Ha feledékenységről van szó, akkor említést kell tennünk az élvezeti szerekről is. A dohányzás jelentősen rontja az emlékezőképességet, mivel csökkenti az agy oxigén ellátását. Érdekes módon dohányosoknál a személyek és a hozzájuk tartozó nevek összekapcsolása jelenti a legnagyobb gondot, a feledékenység ilyen formában jelentkezik leginkább. Memóriazavart okoz az alkohol és a drogfogyasztás is, ilyenkor a szerhasználatot követően azonnal megfigyelhető a megjegyzőképesség romlása, illetve tartós használat esetén a hosszú távú memória is károsodik.

Alkoholistáknál vették észre, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás mellett a hiányos táplálkozás is ront a szellemi képességeken. Különösen a B1- és B2-vitamin hiánya jelentkezik feledékenység formájában, de a nem megfelelő fehérje- és zsírfogyasztás is összefüggésbe hozható az emlékezőképesség hanyatlásával. Táplálékkiegészítők vagy B-vitaminban gazdag élelmiszerek, így élesztő, hüvelyesek és teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztása jelentősen javít a memórián.

Ritkábban ugyan, de a fejet ért sérülések is okozhatnak feledékenységet. Ilyen esetben leginkább a fejsérülés körülményeire vonatkozó emlékek vesznek el, de az is előfordulhat, hogy korábbi emlékek semmisülnek meg. Szerencsére, általában néhány napos pihenés után az agy működése teljesen helyreáll és a hiányzó emlékképek is visszatérnek.

A testi betegségek közül feledékenységet okozhatnak a pajzsmirigy betegségei, így a szerv alul- és túlműködése is megjelenhet koncentrációs zavar vagy meglassultság formájában. Ma már ritkán fordul elő a TBC és a szifilisz, de ezek is okozhatnak feledékenységet éppúgy, mint az AIDS.

A szellemi képességek megőrzésében nagyon fontos szerep jut a pihentető alvásnak. Az éjszakázás, a váltott műszak vagy a helytelen alvási szokások nem kedveznek a teljesítőképességnek. Alvásmegvonás esetén nagyon gyakori panasz a koncentrációzavar és a feledékenység, ami az élet minden területére rányomja a bélyegét. Szerencsére a hiányzó alvásmennyiség pótlásával és az állandó napirend bevezetésével megszüntethető a probléma.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok