AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Minden hetedik beteg egyedül él

A demencia és a magányosság közötti kapcsolatról számos tanulmány beszámolt már.

A kutatási adatok arra utalnak, hogy az erős ismeretségi hálóval rendelkező, társadalmilag aktív időseknél kevésbé valószínű a betegség kialakulása. Ám amint tapasztalják magukon a kognitív képességek hanyatlását, általában visszavonulnak a társas érintkezésektől, elszigetelődnek, ami növeli a depresszió és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.



Az elszigetelődés és magányosság veszélye azonban többek között az, hogy a mentális-egészségügyi hanyatlás nem, vagy gyakran csak későn észrevehető. Az esetleges téves vagy kései diagnózis mellett nagyobb a kockázatuk az eltévedésre, esésekre és abból adódó csonttörésekre és a halálra, mint nem egyedül élő betegtársainak.

 

Az elmagányosodás negatív hatásai már az egyedül élő, elvált vagy megözvegyült középkorúaknál is tapasztalhatók: az ő körükben kétszer gyakoribb a demencia kialakulásának kockázata, mint társas kapcsolatban élő társaiknál.

 

Alzheimer-kór: Közegészségügyi vészhelyzet?

 

Az Alzheimer-kórban szenvedők száma ijesztő mértékben növekszik, ami a szakemberek szerint idővel akár közegészségügyi vészhelyzetet is okozhat. Ugyanakkor a betegség kialakulása számos lépéssel megakadályozható, vagy lassítható. Ezek közé tartozik az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás, az olvasás, zenehallgatás és egyéb mentális tevékenység, valamint a társas kapcsolatok ápolása – melyek mind védik és segítik frissen tartani az agyat.

 

Ennek ellenére az előrejelzések szerint 2050-re csak az USA-ban annyi lesz az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma, hogy az ellátásukhoz szükséges pénzösszeg megegyezik a jelenlegi amerikai egészségügyi ellátás teljes költségvetésével! A szakemberek hangsúlyozzák a megelőzés, illetve a betegek gondozására való felkészítés fontosságát. Dél-Koreában például a demenciában szenvedők gondozására felkészítő tanfolyam a középiskolai tanterv része. Ahhoz, hogy szüleink és majdan mi is a méltóság reményével öregedhessünk meg, tanulnunk kellene a koreai példából!

 

Versenyfutás az idővel

 

Az Alzheimer-kór minden nyolcadik, 65 évnél idősebb embert érint, és ebben az életkorban a hatodik vezető halálozási ok. A tünetek közé tartozik a memóriavesztés, zavartság, viselkedési zavarok, melyek fokozatosan alakulnak ki, és idővel egyre súlyosbodnak.

 

Bár az Alzheimer-kórra jelenlegi ismereteink szerint nincs gyógymód, egyes kezelési eljárások átmeneti javulást hozhatnak a beteg állapotában. A korai felismerés, illetve a betegség kialakulását befolyásoló gyógyszerek kifejlesztése, melyek megváltoztathatják a mögöttes betegség lefolyását, reményt hozhat. Addig is ne feledjük az egészséges életmód és a társas kapcsolatok fontosságát a betegség megelőzése érdekében!

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok