AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Nem csak a kor számít

A memóriazavar nem csak idős korban előforduló jelenség, hiszen a fiatalabb korosztálynál is elég gyakori probléma.

A memóriazavar nem csak idős korban előforduló jelenség, hiszen a fiatalabb korosztálynál is elég gyakori probléma, melynek hátterében többféle ok is állhat. Egy új kutatás eredménye szerint az emberek kb. 20%-ának memóriaproblémái vannak.

 

 

A Kalifornia Egyetem és a Gallup Intézet több mint 18 000 embert kérdezett meg memóriagondjairól, életmódjáról és egészségéről. A vizsgálat célja az volt, hogy megtalálják azokat a korai életkortól fennálló életmódbeli tényezőket, melyek a kor előrehaladtával befolyásolják a memóriát, annak reményében, hogy a kapott eredmények segíthetnek csökkenteni a jövőben a memóriazavarok kialakulásának kockázatát.

A vizsgálatban résztvevő felnőttek életkora 18 éves kortól 99-ig terjedt, a kérdések pedig a már jól ismert rizikótényezőkre vonatkoztak, úgymint depresszió, alacsony iskolai végzettség, fizikai inaktivitás, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás és dohányzás.

Az eredmény a kutatókat is meglepte – már a legfiatalabb résztvevők körében is tapasztalhatóak voltak a memóriapanaszok.

A fent említett rizikótényezők (depresszió, az alacsony iskolázottság, a fizikai inaktivitás és a magas vérnyomás) nagyban növelték mindegyik korcsoportban a memóriaproblémák valószínűségét. A memóriát leginkább a depresszió befolyásolta, de már egyetlen kockázati tényezőtől is lényegesen megnőtt a panaszok gyakorisága – kortól függetlenül.

A memóriaproblémákat fiatal és idős korban is más tényezők okozhatják. A fiatal felnőtteknél a főszerepet a stressz és a mindenütt jelenlevő technika játssza – beleértve az internetet és a vezeték nélküli eszközöket -, melyek az embereket állandó multi-tasking-ra (egyszerre több feladat végzésére) kényszerítik. Ez érintheti a figyelem tartamát és minőségét is: a multi-tasking miatt nehezebb lesz az illetőnek hosszabb időn át fókuszálni és emlékezni.

Az idős korban előforduló memóriazavar az egész szervezetet érintő biológiai változásokra vezethető vissza, melyre az agy reagál a legérzékenyebben. A memóriazavart az öregedés folyamatán kívül bizonyos betegségek (Alzheimer-kór), a túlzott alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek szedése (nyugtatók, altatók) vagy lelki problémák is okozhatják.

A kutatásban részt vevő professzor fontosnak tartja megjegyezni, hogy az oktatásban való részvétel kulcsszerepet játszik az úgynevezett „kognitív tartalék” képzésében, amely kompenzálja az agy hanyatlását. Ebből a szempontból tehát bármely életkorban a memóriánk hasznára válhat a tanulás.

Egy korábbi kutatás eredménye szerint idegennyelvek tanulásával is fejleszthető a memória, illetve csökkenthető a memóriahanyatlás esélye. Minél több nyelvet ismer tehát valaki, annál hatékonyabb ez a védő hatás. Szerencsére sosem késő belevágni egy nyelv elsajátításába, így ha jót akar a memóriájának, ne feledje, keressen egy nyelviskolát!

Forrás: eurekalert.org

Lektorálta: Dr. Piros Zsuzsanna

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok