AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Növeli a demencia kockázatát a magas vérnyomás

Washington University School of Medicine 2016 óta vizsgálja a magas vérnyomás, a koleszterin és az alzheimer-kór kapcsolatát.

A Washington University School of Medicine - több más amerikai egyetemmel szinkronban - az vizsgálja, hogy vajon milyen kapcsolat lehet a koleszterin, az aktív életmód és az időskori demencia, elsősorban az alzheimer-kór megjelenése között. A kutatások eddig eredményei pedig egyértelműen arra mutatnak, hogy létezik az összefonódás, és szív, illetve erek rossz állapota szignifikánsan növeli az alzheimer kialakulásának kockázatát. Ugyanígy azt is valószínűnek tartják a kutatók, hogy az idősebb korban fellépő agyvérzés is felgyorsítja a demencia folyamatát.

 

"Jelenleg egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy összefüggés van a szív- és érrendszeri betegségek és az Alzheimer-kór között" - mondta Ellen F. Binder, a washingtoni egyetem professzora, aki személyesen felügyeli a kutatást. Az egyetem a kutatás érdekében olyan 60 és 85 év közötti személyeket figyel, akiknek rokonai magas-vérnyomásos megbetegedésekben szenvednek. "A vizsgálatunk célja kifejezetten az, hogy az intenzívebb vérnyomáscsökkentés csökkenti-e a kognitív hanyatlást" – mondta el Dr. Binder. "Úgy gondolom, ez egy nagyon fontos tanulmány az afroamerikaiak számára, mert az Alzheimer-kór és a magas vérnyomás gyakrabban fordul elő afrikai eredetű amerikaiak esetében.”

Épp ezért azok, akik részt vesznek a kutatásban, azoknak vállalniuk kell, hogy rendszeres aerob testmozgást végeznek a következő két évben, emellett pedig engedélyezik a magas vérnyomás, illetve koleszterinszintjük gyógyszeres kezelését is. A 2016-ban induló csoport tagjait rendszeres vizsgálatoknak vetik alá, és mivel az eredmények biztatóak, így a kutatást meghosszabbították 2019 májusáig.

Forrás: ST. Louis American

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok