AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Ön hány telefonszámra emlékszik?

Egyre több olyan eszközt veszünk igénybe mindennapjaink során, amelyek segítenek az információk visszakeresésében és raktározásában.

Egyre több olyan eszközt veszünk igénybe mindennapjaink során, amelyek segítenek az információk visszakeresésében és raktározásában. A túlzott eszközhasználat ahhoz vezet, hogy egyre rosszabb a memóriánk.

Ön hány telefonszámot tud fejből? Megjegyzi a programjait, vagy inkább följegyzi őket a telefonjába? A bevásárlólista hány tételére tud visszaemlékezni? Ha valami nem jut eszébe, szokta ellenőrizni a Google segítségével? Megnyugtatja a tudat, hogy bármikor szinte bármilyen információt meg tud keresni az interneten a telefonja segítségével? Friss felmérések szerint az, hogy egyre inkább a Google-re és az okostelefonunkra hagyatkozunk, rontja a memóriánkat, és „digitális amnéziához” vezet. Egy brit felmérés adatai szerint a megkérdezett felnőttek majdnem fele képtelen fejből felidézni a házastársa telefonszámát, és 71 százalékuk nem tudja a saját gyereke telefonszámát sem.

 

 

A felmérésben résztvevő fiatalok (16-24) több mint fele gondolja úgy, hogy az okostelefonja segítségével bármilyen fontos információhoz hozzájuthat.

„Nagyon fontos lenne megértenünk a memóriánkra tett hosszú távú hatásait ennek, és fel kell készülnünk arra, hogy megvédjük a memóriánkat. Az olyan információk, mint a szeretteink telefonszáma, csupán egy kattintásra vannak, ezért nem fordítunk arra energiát, hogy megjegyezzük.” – mondta a kutatás egyik vezetője.

A kutató szerint a kütyük, amelyekben olyannyira bízunk, lassan átveszik a memóriánk bizonyos korábbi feladatait. Azonban nem csak a memóriaromlást gyorsítja a túlzott eszközhasználat. A figyelemösszpontosítás ideje például a 2000-ben mért 12 másodpercről mára 8 másodpercre csökkent – ez valószínűleg a mobiltelefonok fejlődésének köszönhető. Ennek pedig vannak következményei a  mindennapi tevékenységeinkre, és a tanulásunkra nézve is.

Ha már mindenképp okostelefon: játsszunk Tetrist!

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a klasszikus számítógépes játék, a Tetris pozitív hatással van az agy működésére. Bár sokkal egyszerűbb, mint napjaink kifinomult játékai, a rendszeres gyakorlás növelheti a szürkeállomány mennyiségét és javíthatja a gondolkodást. A vizsgálatban elegendő volt három hónapig naponta fél órát játszani, hogy megjelenjenek a szerkezeti változások a mozgással, kritikus gondolkodással, érveléssel, nyelvvel és feldolgozással kapcsolatos területeken.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok