AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Öt agygyakorlat az Alzheimer-kór késleltetésére

Agyunkat is tornáztatni kell a szellemi frissesség megőrzése vagy az Alzheimer-kór késleltetése céljából.

Tény, hogy a rendszeres mozgás fontos annak érdekében, hogy fitten tartsuk a testünket, ám azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy agyunkat is tornáztatni kell a szellemi frissesség megőrzése vagy az Alzheimer-kór késleltetése céljából.

Agyunk 5 fő kognitív funkcióját napi rendszerességgel is ajánlott edzeni.

Elménk öt fő kognitív funkcióval rendelkezik:

  • memória
  • figyelem
  • nyelv
  • vizuális-térbeli képességek
  • végrehajtó funkció

Ahhoz, hogy az életkor előrehaladottsága ellenére mentálisan is fittek legyünk, fontos, hogy rendszeresen és hatékonyan stimuláljuk, ösztönözzük agyunk mind az öt területét. Az alábbi gyakorlatok segítenek abban, hogy minél tovább megőrizzük szellemi frissességünket.

 

 

Memória

A memória döntő szerepet játszik minden kognitív tevékenységben, beleértve az olvasást, érvelést és fejben számolást. Az agyban többféle memória „dolgozik”, s mindent összevetve ezek azok a kognitív képességek, melyek hanyatlása leginkább szembeötlő. Ahhoz, hogy jó memóriánk legyen, edzeni kell azt, s ez könnyebb, mint gondolná.

A zenehallgatás például nem csak kellemes időtöltés, de ha egy olyan dal szövegét jegyzi meg, melyet addig nem ismert, azzal fokozza az egyik ingerületátvivő anyga, az acetilkolin szintjét, mely javítja az emlékezőképességet.

Próbáljon sötétben öltözködni vagy zuhanyozni, esetleg a másik kezével mosson fogat, mint azt megszokta. Mindez új kihívást jelent az agynak, melynek hatására új idegi kapcsolatok jönnek létre benne.

Figyelem

A figyelem elengedhetetlen szinte az összes mindennapi teendőnknél. A megfelelő figyelem segít abban, hogy zaj vagy más zavaró körülmény ellenére egyszerre több tevékenységre is tudjunk összpontosítani. Ezt a képességünket javíthatjuk a mindennapi rutin megváltoztatásával. Válasszon egy másik útvonalat a munkába menetelhez, vagy rendezze át az asztalát – ez mind arra kényszeríti az agyat, hogy felébredjen a rutin adta lustaságból, és újból figyeljen. Ahogy öregszünk, csökken a figyelmünk, koncentráló képességünk, könnyebb bennünket megzavarni, így kevésbé vagyunk hatékonyak a multitasking-ban, azaz az egyszerre több teendőre, feladatra való koncentrálásban.

Ha kombinál bizonyos tevékenységeket, például futás közben hangos könyvet hallgat, vagy fejben számol, azzal arra kényszeríti az agyát, hogy egyszerre több dolgot csináljon.

Nyelv

A nyelvi tevékenységek révén agyunk felismeri, emlékezik, és megérti a szavakat. Rendszeres gyakorlással bővítheti szókincsét, és sokkal könnyebb lesz értelmeznie azokat, melyek ismeretlenek az Ön számára. Például, ha az újságban általában csak a sportrovatot olvassa el alaposabban, kezdjen el néhány gazdasági cikket is elolvasni. Új szavakkal fog találkozni, melyeket sokkal könnyebb értelmezni a szövegkörnyezetben, mintha csak külön hallaná. Ha már megértette az új szó jelentését az adott kontextusban, sokkal könnyebben be tudja azt építeni a szókincsébe is.

Vizuális-térbeli képességek

Színes, háromdimenziós világban élünk, és a vizuális információk értelmezése elengedhetetlen ahhoz, hogy helyes döntéseket hozzunk. Eme képesség edzésére jó gyakorlat, ha a szobába lépve öt tárgyat kiszemel, és próbálja megjegyezni, hol volt azok helye. Mikor a szobából kiment, próbálja felidézni a tárgyakat és azok helyét. Túl egyszerű? Várjon két órát, és próbálja meg újból felidézni a látottakat. Ezzel a gyakorlattal a memóriáját edzi, illetve megtanul környezetére is összpontosítani.

Végrehajtó funkció

Anélkül, hogy észrevenné, folyamatosan használja a logikáját és érvelő készségét a döntések meghozatalakor, mikor hipotéziseket állít fel, vagy végiggondolja egy-egy döntése lehetséges következményeit. Azok a tevékenységek, melyek során a kívánt eredmény lehető legrövidebb időn belüli elérése érdekében meg kell határoznia a stratégiát, mind olyan társadalmi interakció, melyek leginkább a szórakoztató videó-játékokhoz hasonlítanak. Egy rövid látogatás a barátnál növeli a szellemi teljesítményt, hiszen figyelembe kell venni a cselekedeteinkre, mondatainkra várható lehetséges válaszokat, az azok által elérni kívánt eredményt.

Az életkor előrehaladtával fontos a mentális “izmok” karbantartása is. Most, hogy tudja, milyen funkciókat kell edzenie, és hogyan kell azokat karban tartania, könnyű lesz megtalálni azokat a napi tevékenységeket, melyek kihívást jelentenek az agynak. Az interneten is számos olyan játékot talál, mely segít a mentális frissesség megőrzésében.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok