AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Okos gyereket szeretne? Fejlessze rövidtávú memóriáját!

Nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek is kihívás egy új tanév kezdete. Hogyan segítsünk gyermekünknek a tanulásban?

Szeptemberben sok gyerek számára kezdődött el az iskola. Nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek is kihívás egy új tanév kezdete. Hogyan segítsünk gyermekünknek a tanulásban? Kutatások bizonyítják, hogy az ún. munkamemória döntő tényező a gyerekek tanulmányi eredményeiben, beleértve az olvasást.

A munkamemória olyan rövidtávú emlékezet, ami az információt rövid ideig (néhány másodperc vagy perc) megtartja és manipulálja, valamint az a képesség, ami segít az adott feladatra összpontosítani és kizárni a figyelmet zavaró tényezőket. Azoknál a gyermekeknél, akik küszködnek az olvasással vagy nehezükre esik megbirkózni a bonyolultabb iskolai feladatokkal, a túlterhelt munkamemória is állhat a háttérben.

 

 

A Luxemburgi Egyetem kutatói Brazíliában végeztek egy  kísérletet, melynek eredménye szerint a munkamemória szoros összefüggésben áll a tanulmányi eredményekkel. A vizsgálat célja az volt, hogy megtalálják azokat a kognitív készségek, amelyek segítenek a tanulásban. A kísérletben részt vevő gyerekeknek megmérték az IQ-szintjét, és vizsgálták azokat a végrehajtó funkciókat, amelyekkel szabályozni tudják a gondolataikat, cselekedeteiket (pl.: hogyan tárolják el a különböző információkat, mennyire figyelnek, mennyire tudnak váltani különböző gondolatok között). Az eredményeket ezután összemérték a gyerekek matematika, olvasás, helyesírás és tudomány témakörben végzett teljesítményével.

A vizsgálat eredménye szerint azok a gyerekek – az IQ-szinttől függetlenül – teljesítettek jobban minden téren, akiknek a legfejlettebb volt a munkamemóriája.

A vizsgálat konklúziója: a hosszas, összetett tanári instrukciók és a bonyolult feladatok túlterhelhetik a munkamemóriát. A gyerekek gyakran arra kényszerülnek, hogy új információkat raktározzanak el, miközben megterhelő tevékenységet végeznek. Mindez a feladatok félreértéséhez, elmulasztásához, a tanulási lehetőségek mellőzéséhez és gyengébb teljesítményhez vezet.

A projektvezető, dr. Pascale Engel de Abreu véleménye szerint a tanárok ritkán gondolnak a gyenge munkamemóriára, mint a gyengébb teljesítmény kiváltó okára. Az alacsony műveltség, a rossz iskolai teljesítmény és a szegénység sajnos egymást erősíti, egy ördögi kört képeznek. Akkor van esélyünk segíteni ezeken a gyerekeken, ha időben felismerjük a probléma okát és megfelelő mentális eszközöket biztosítva könnyebbé, élvezetesebbé tesszük számukra a tanulást. – tette hozzá de Abreu.

Keretes:

Néhány egyszerű, és játékos módszerrel kisebb nyűg lesz a tanulás, és tovább megmaradnak a tárolt információk. Lássuk, mik ezek!

  1. Színek: szakértők szerint az élénk, vibráló színeket az agy fontosabbnak értékeli és jobban rögzíti. Engedje gyermekének a színes toll, ceruza, szövegkiemelő, papír használatát. Állítólag a sárga és a zöld szín a nyerő!
  2. Személyes jelentőség: próbáljuk szeméyessé tenni a gyerek számára a tananyagot! Például elmesélhetjük saját, élményeinket a tananyaggal kapcsolatban, mi hogyan jegyeztük meg az adott évszámot, nekünk hogyan magyarázta a tanárunk a matematika példát, stb.
  3. Előzetes tudás: fontos, hogy az adott leckét, mindig kapcsoljuk az előzetes ismeretekhez, az előző leckéhez, hogy a megszerzett információ a hosszútávú memóriában raktározódjon el.
  4. 10 perc szünet: hagyjuk pihenni az agyat! Az engedélyezett 10 perc alatt hagyjuk, hogy a gyerek valami egészen mással foglalkozzon. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy az agy felfrissüljön és újratermelje az információ szállítását biztosító fehérjét.
  5. Gyakori elúhívás: a mondás igaz, miszerint az ismétlés a tudás anyja. Kérdezzük ki többször a gyereket, de ne csak az iróasztalnál ülve, hanem pl. iskolában menet az autóban, vagy például a postán várakozva. Ezzel a módszerrel az agy számos módon képes lesz előhívni az információkat.

healthcanal.com; bien.hu;

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok