AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Oltással a rettegett kór ellen

Negyvenéves korban beadott védőoltással megelőzhető az Alzheimer?

Egy meglepő kutatás szerint az Alzheimer-kór megelőzhető, ha az embereket negyvenéves koruk körül beoltják, évtizedekkel a tünetek megjelenése előtt.

James Nicoll, a Southamptoni Egyetem neuropatológusa felfedezte, hogy egy oltóanyaggal aktiválni lehet az immunrendszert, és ki lehet söpörni a lerakódó plakkot, amely gátolja az agy jeladását. A vakcina ugyanabból a béta-amiloid fehérjéből készül, amely az Alzheimer-kóros betegek agyában is kimutatható.
Nicoll professzor elmondta, örömmel tapasztalta, hogy az injekció eltávolította a betegekből a béta-amiloid lerakódásokat, ugyanakkor csalódottan látta, hogy ez sem állította meg a mentális hanyatlást, és nem akadályozta a korai halálozást. A szakértő ennek ellenére úgy véli, hogy az emberek beoltásával negyven és ötvenéves koruk között, mielőtt még megjelennének náluk a betegség tünetei, megelőzhető lenne a plakklerakódás kialakulása.

"Tudjuk, hogy az embereket csak idősebb korban sújtja az Alzheimer-kór, és legalább húsz évre van szükség a betegség teljes kialakulásához" - mondta Nicoll professzor a Cheltenham Tudományos Fesztiválon. "Éppen ezért már a negyvenes-ötvenes éveikben el kellene kezdenünk a védőoltás beadását. A béta-amiloid fehérje lerakódása valószínűleg egy sor olyan károsodást okoz, amelyek nem fordíthatók vissza, de ha még ez előtt beadnánk az oltóanyagot, talán meg lehetne akadályozni magát a lerakódást."


Az Egyesült Államokban egy columbiai kísérlet már teszteli az elméletet egy olyan családon, amely az Alzheimer-kór erős genetikai hajlamával rendelkezik. Az oltóanyag hatékonyságának bizonyításához azonban még évtizedekre lesz szükség.

Egy másik kutatásban Clive Holmes, a Southamptoni Egyetem professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alzheimer-kórt olyan gyakori fertőzések okozhatják és súlyosbíthatják, mint a fogínybetegség vagy az influenza. A szakértő szerint a sok demenciás betegnél tapasztalható apátiát ugyanaz az agyi mechanizmus okozza, amelytől az emberek kedvetlennek és antiszociálisak lesznek, miközben egy fertőzés ellen küzd a szervezetük.


forrás:HÁZIPATIKA.HU/DMD

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok