AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Oltással az Alzheimer-kór ellen

Az Alzheimer-kór egy lassú leépüléssel járó megbetegedés, mellyel szemben jelenleg sajnos még nem létezik hatékony gyógymód.

A forgalomban lévő gyógyszerek csak átmenetileg tudják lassítani a tünetek kialakulását, de nem képesek megállítani a szellemi leépülést. Az elsődleges cél, hogy sikerüljön kifejleszteni egy hatékony kezelési eljárást a betegség legyőzésére – elsősorban ez az igény fordította a kutatók figyelmét az antitest-terápia felé.

 

Az 1990-es években figyelték meg először egereken végzett kísérletek során, hogy ha az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid fehérjét az állatba juttatták, akkor ellenük olyan ellenanyagok képződtek, melyek megakadályozták a kóros fehérjék lerakódását. A későbbiekben már nem a kóros fehérjét, csak az ellenanyagot juttaták a szervezetbe oltás formájban és azt vették észre, hogy a béta-amiloid fehérjék ellen termelt ellenanyagok képesek eltávolítani a sejtekből a kóros fehérjét. Az idegszövet megtisztulása három módon történt: egyrészt az ellenanyagok hozzákötődtek a beta-amiloidhoz, így elősegítették annak feltöredezését, másrészt aktiválták az immunrendszer sejtjeit, melyek így hatékonyabban léptek fel a kóros fehérjékkel szemben, harmadrészt pedig vízoldékonnyá tették a lerakódásokat, melyeket így könnyebb volt eltávolítani a sejtekből és a sejtközötti térből.

 

 

A kezeléseket követően bizonyíthatóan kevesebb kóros fehérje volt az agyszövetben és a kísérleti alanyok is jobban teljesítettek a különböző, memóriát vizsgálaló teszteken.

 

A kezdeti sikeres próbálkozások felett érzett öröm azonban hamar elmúlt, mivel az ellenanyagok ismételt beadását követően néhány esetben gyulladás alakult ki az agyban, ritkább esetben pedig vérzésekről vagy vérellátási zavarról számoltak be. Ez visszavetette az antitestekkel való kísérletezést, de továbbra is megmaradt az igény arra, hogy olyan ellenanyagot fejlesszenek ki, mely hatékonyan távolítja el a lerakódásokat, de nem ingerli a szükségesnél nagyobb mértékben az immunrendszert.

 

Néhány évvel ezelőtt sikerült legyártani az ellenanyagok egy olyan csoportját, melyek a kóros fehérje előanyagához kötődnek és nem engedik, hogy ebből enzimek béta-amiloidot hasítsanak le, így az amiloid plakkok sem tudnak felhalmozódni az agyszövetben. Ezek az antitestek már nem okoztak súlyos mellékhatásokat, így megkezdődhettek az emberekkel végezett tesztek is. A kutatások jelenleg is folyamatban vannak, és eddig biztató eredményekről számoltak be.

 

Ugyan sok tesztelésre van még szükség ahhoz, hogy ezek az oltóanyagok valóban forgalomba kerüljenek, de az eredmények azt sejtetik, hogy néhány éven belül kezünkben lesz egy olyan eljárás, melynek segítségével sikerül hatékonyan fellépni az Alzheimer-kórral szemben.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok