AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Pszichofarmatikumok helyett humorterápia?

A demens betegek gyakran nyugtalanul járkálnak, agresszíven viselkednek vagy újra és újra ugyanazokat a kérdéseket ismételgetik.

A demens betegek gyakran nyugtalanul járkálnak, agresszíven viselkednek vagy újra és újra ugyanazokat a kérdéseket ismételgetik. Sok esetben pszichofarmakonokat adnak annak érdekében, hogy az említett tüneteket korlátozzák.

Ám tulajdonképpen pszichofarmakonokra nincs mindig szükség az ausztrál New South Wales-i Egyetem kutatói szerint. Mivel a humor nyilvánvalóan éppolyan hatásos, mit a gyógyszerek, ráadásul nem csak egyszerűen megszünteti a tüneteket, hanem más jótékony hatása is van, megérné előbb ezzel a módszerrel megpróbálni javítani a betegek állapotán.

Kevesebb nyugtalanság, több nevetés

 

 

A humorterápia jelentőségét hasonlóan kell elképzelni, mint a gyermekkórházakban a bohócok szerepét. Ausztráliában 36 idősek otthonában vezették be a humorterápiát 12 héten át. Ez idő alatt nem csak a betegek nyugtalansága hagyott alább, hanem hangulatuk és általános viselkedésük is javult. A terápia befejezése utáni 26 hétben a betegek kevésbé voltak nyugtalanok, mint a humorterápia előtt. Összességében a negatív tünetek tekintetében 20%-os javulás mutatkozott. A pszichofarmakonokkal is hasonló mértékű javulást érnek el.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy érdemes lenne megpróbálni humorterápiával segíteni a betegeken, mielőtt a gyógyszeres kezelést alkalmaznánk.”- állítja a kutatás vezetője. Mindemellett szemben a gyógyszerekkel a humornak és nevetésnek semmilyen káros mellékhatása nincs.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok