AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Rövidtávú emlékezetkiesést okozhat a depresszió

A dallasi Texas Egyetem agykutatói elsőként igazolták, hogy a tartósan rossz hangulat az emlékezeti folyamatainkat is rontja.

A dallasi Texas Egyetem agykutatói elsőként igazolták, hogy a tartósan rossz hangulat az emlékezeti folyamatainkat is rontja. Eddig ugyanis nem volt olyan, laboratóriumi körülmények között elvégzett vizsgálat, amely ne zárta volna ki a külső hatásokat, köztük a depressziós gondolatokat kiváltó faktorokat.

„A normál hangulatú és a depresszióban szenvedő emberek egyaránt képesek ugyan megjegyezni dolgokat, a negatív gondolatok azonban megnehezítik, hogy jól emlékezzünk a látott vagy hallott információkra” – idézi a Tech Times portál Nicholas Hubbard doktoranduszjelöltet, a Cognition and Emotion című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjét.

 

 

Hubbard és munkatársai 157 egyetemi hallgató vizsgálatával jutottak erre a következtetésre. A diákok egy része – hatvanan – depressziós volt a vizsgálat időpontjában, a többieknél viszont nem volt jelen semmiféle hangulatzavar. A résztvevőknek először olyan kérdésekre kellett „igaz” vagy „hamis” megjelölést adniuk, amelyek egy része depressziós, más részük pedig semleges hangulatú kérdés volt. Ezt követően arra kérték őket, hogy többféle számot is próbáljanak megjegyezni.

A teszteredmények azt mutatták, hogy azok, akik depressziósak voltak, jóval több esetben nem tudták visszaidézni a korábban memorizált számokat, mint azok, akik normál vagy jó hangulatban voltak. Kiderült az is, hogy a depressziós csoport tagjai kevésbé voltak képesek felidézni a memorizált számokat azokban az esetekben, ha ezt olyankor kérték tőlük, amikor egy negatív hangulatú kérdésről kellett eldönteniük, hogy az igaz-e vagy hamis. A kutatók szerint mindez egyértelműen jelzi, hogy a depressziós gondolatok gyengítik a rövid távú memória kapacitását – a vizsgálat eredményei szerint nagyjából 12%-kal.

„A depresszió nem egy elszigetelt, hanem az agyműködésünkre nagyon is aktívan ható állapot. Ha folyton ugyanazokat a negatív gondolatokat pörgetjük az agyunkban, az sajnos hatással lesz a gondolkodásunk egészére is. Az eddigi, hagyományos laboratóriumi vizsgálatok során kizárták azokat a külső hatásokat, amelyek depressziós gondolatokat válthatnának ki a résztvevőkből, mi viszont olyan megoldást találtunk, amellyel ezeknek a gondolatoknak a memóriára gyakorolt hatásait is figyelembe tudtuk venni” – emelte ki a kutatás újszerűségét dr. Bart Rypma.

Világszerte több millió ember szenved élete során hosszabb vagy rövidebb ideig depressziós állapotoktól. Ez amellett, hogy rontja a munkateljesítményüket – hiszen mint kiderült, ilyen állapotban kevesebb dolgot tudunk megjegyezni – más egészségügyi problémák forrása is lehet, hiszen rossz hangulatban az emberek hajlamosak többet dohányozni, több alkoholt fogyasztani, és kevesebbet aludni, mint ahány órára szükségük lenne.

Forrás: Depression Triggers Short-term Memory Loss, Says New Study http://www.techtimes.com/articles/25378/20150109/depression-triggers-short-term-memory-loss-says-new-study.htm

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok