AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Ronthatják a memóriánkat a transz-zsírsavak

Egy új, a San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatói által elvégzett felmérés szerint a transz-zsírsavak ronthatják a fiatal férfiak memóriáját.

 

 

Egy új, a San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatói által elvégzett felmérés szerint a már egyébként is tiltólistára került transz-zsírsavak ronthatják a fiatal férfiak memóriáját.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) legújabb, 2015. június 16-án kelt szabályozása értelmében az élelmiszeripari cégeknek a következő három év során folyamatosan ki kell vonniuk az általuk gyártott élelmiszerekből a transz-zsírsavakat.

 

 

Az új kutatás – a már eddig is ismert egészségre gyakorolt negatív hatások mellett – 1018, 20 és 85 év közötti férfi és nő vizsgálata alapján arra mutatott rá, hogy a 45 évnél fiatalabb férfiak esetében annál rosszabb lesz a memóriateszteken nyújtott teljesítmény, minél több transz-zsírsavat tartalmaz az étrend. A férfiak átlagosan 86 szót tudtak visszaidézni a teszteken, és a napi étrendben minden egy gramm transz-zsírsavtartalom növekedéssel párhuzamosan 0,76 szóval kevesebbet voltak már csak képesek megjegyezni a résztvevők. Azoknál, akik a legtöbb (naponta 28 gramm) transz-zsírsavat fogyasztották, ez a memóriaromlás összesen 21 szavas volt: ők ennyivel kevesebbet tudtak visszaidézni azoknál, akik a legkevesebb transz-zsírsavat fogyasztották.

A kutatók azért a 45 évnél fiatalabb férfiakra koncentráltak, mert nők esetében túl alacsony volt a mintaszám ugyanebben a korcsoportban ahhoz, hogy megbízható következtetéseket lehessen levonni. A 45 évnél idősebb férfiak esetében pedig nem lehetett megfigyelni a transz-zsírsav fogyasztás mennyisége és a memóriaromlás közötti összefüggést. Itt az állhat a háttérben, hogy az öregedés során már amúgy is romlik az agyunk teljesítménye, így egyre nehezebb kimutatni az étrend emlékezésre gyakorolt hatásait.

A transz-zsírsavak egészségre gyakorolt negatív hatásait már számos korábbi kutatás egyértelműen bizonyította: összefüggés van például a vérben mérhető zsírsavtartalom és a gyulladások kialakulása között, a transz-zsírsavak emellett általában véve is negatívan befolyásolják a szív- és érrendszer egészségét. Sőt, a túl magas transz-zsírsav fogyasztás az általános hangulatunkra is negatív hatást gyakorolhat.

A transz-zsírsavak egyaránt előfordulnak a különféle pékárukban, a gyorsfagyasztott ételekben, a burgonyasziromban és a mikrohullámú sütőben melegíthető popcornban.

Az egyelőre nem világos a kutatók számára, hogy a transz-zsírsavak miképpen ronthatják a memóriánkat. Annyi már ismert, hogy ezek a fajta zsírsavak elősegítik a gyulladásos folyamatok beindulását, ami pedig bizonyítottan hozzájárul a memória romlásához. Az Alzheimer-kórt pedig úgy is elfoghatjuk, mint az agy gyulladásos állapotát – írja a LiveScience tudományos portál beszámolója.

Forrás: LiveScience http://www.livescience.com/51251-trans-fat-may-impair-memory.html, PLOS One http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0128129

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok