AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Színesfémek is okozzák az Alzheimer-kórt!?

Egyes fémek akár toxikussá is válhatnak egymáshoz kapcsolódva. Alzheimer-terápia: új kutatási célok.

Kutatási eredmények szerint a réz és a cink úgy kapcsolódhatnak egy aminosav-peptidhez, a béta-amyloidhoz, hogy utóbbi toxikus formákat vesz fel: a megállapítás az Alzheimer-kór terápiáját keresők számára újabb kutatási céllal szolgálhat. A tanulmány, amelyet a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben jelent meg, megállapítja, hogy bár fémionok (különösen a réz) többféleképpen is kapcsolódhatnak amyloidhoz, úgy tűnik, a variációk közül csak egy toxikus.

Kiderült, hogy rézionok kapcsolódása révén a béta-amyloid kicsiny, központi része az A-béta(13-21) jelentőséggel bírhat toxikus fehérjeformák létrejöttében. (Alzheimer-kóros betegek agyában más kutatók korában béta-amyloid-lerakódásokat találtak, s feltételezik, hogy ez vagy önmagában kóros, vagy egy toxikus, oldható béta-amyloid termelődésének másodlagos következménye.)

A kutatást vezető David Lynn professzor (Emory University, Atlanta, Georgia) szerint nem minden amyloid-rost toxikus, némelyik azonban ú.n. misfold (hibás térszerkezetű) változat, és „ragacsossá/tapadóssá" válik. Ezek aztán rostnyalábokká állnak össze, melyek közül egyesek ugyancsak toxikusak. A professzor közölte, hogy egyeteme együttműködik a neurodegeneratív betegségek központjával (CND) olyan kis molekulák fellelése céljából, amelyek képesek az A-béta(13-21) megtalálására, ezután pedig vagy stabilizálják az amyloid szerkezetének kialakulását, vagy visszaalakítják egy másik, jóindulatúbb (:kevésbé ártalmas) változattá. Az in vitro és in vivo kísérletek tervezése már megkezdődött.

Forrás: Házi Patika

Lynn rámutat, hogy az amyloid egyes formái egyenesen jótékony hatásúak is lehetnek, és hogy kutatók megállapításai szerint tengeri csigák idegrendszerében szerepük van a hosszú távú memória működésében és az idegsejtek kapcsolódási pontjainak „karbantartásában". A vizsgálat lefolytatói úgy vélik, hogy megállapításaik esetleg más neurodegeneratív betegségek, példál a Parkinson-kór szempontjából is jelentőséggel bírnak: ennél ugyancsak szerepet játszik a fehérje-felhalmozódás.

A Lynn-féle publikáció egy másik megközelítést is sugall: vizsgálni kellene azokat a vegyületeket, amelyek elkülönítik a fémionokat, megakadályozva ezáltal, hogy reakcióba lépjenek az amyloiddal. Az ausztrál Prana Biotechnology máris keresi a fém-kelátor vegyületeket*; legfontosabb, PBT2-nevű hatóanyagukat nyolcvan Alzheimer-kóros betegen tesztelik, akik három hónapig per os egy vagy két adag PTB-2-t vagy placebót kapnak majd. Az eredmények az idén év végére várhatók.

A PTB-2 kismolekulájú, fém-proteineket hígító vegyület, amelyet arra terveztek, hogy gátolja a fehérjék rézzel és cinkkel történő reakciója során keletkező, toxikus béta-amyloid létrejöttét. A szer transzgén állati modellekben az adagolás öt napja alatt javította a memóriateljesítményt, és csökkentette az agyban az oldható béta-amyloid mennyiségét. A Prana szerint az öregedési folyamat olyan változásokat idézhet elő az agy kémiájában, amelyek finom ingadozásokat okozhatnak a réz-, vas- és cinkregulációban.

A PBT2 a PBT1 utódja: ezt a Prana azután tette félre, hogy mutagén „di-jód" szennyeződéseket találtak benne, melyeknek szintjét nem sikerült elfogadható mértékűre csökkenteniük. A cég reméli, hogy a PBT2 az Alzheimer-kór betegség-modifikáló terápiája lehet. A piacot jelenleg az acetilkolinészteráz-inhibitorok, például az Eisai Ariceptje uralják (hatóanyag: donepezil), amelyek azonban feltételezések szerint csak enyhítik a tüneteket, de nem akadályozzák meg a betegség bekövetkezését vagy progresszióját.

A D-Pharm ugyancsak fém-kelátorképzőket vizsgál. Januárban bejelentették, hogy pozitív eredménnyel jártak II fázisú vizsgálataik, amelyeket ischaemiás stroke indikációban kísérleti neuroprotektív gyógyszerükkel, a DB-b99-essel végeztek. A cég az anyag epilepsziában, bipoláris betegségben és migrénben való alkalmazhatóságát is kutatja. A termékleírás a DB-b99-est mint membránaktivált lipofilikus cink-, réz- és kalcium-ion-kelátort definiálja, amely módosítja a sejtkárosodáshoz és neuronpusztuláshoz társított fémfüggő folyamatokat. Lynn ugyanakkor óvatosságra is int: előfordulhat, úgymond, hogy bár a fémkelátorok hasznos hatást fejtenek ki az agyban, mivel csökkentik a fémek szintjét, ám alkalmazásuk esetleg nemkívánt hatásokat is kiválthat.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok