AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Tanácsok a demens betegek gondozóinak

A következőkben leírt tanácsok arra vonatkoznak, hogyan járulhatnak hozzá a hozzátartozók a beteg életének méltó befejezéséhez.

A demenciában szenvedők hozzátartozói számára búcsúzással telik a mindennapok jelentős része. A következőkben leírt tanácsok azonban csak az utolsó fázisra vonatkoznak, ami akkor kezdődik, ha a beteg állapotából kifolyólag a halála már elkerülhetetlen, és arra is vonatkoznak, hogyan járulhatnak hozzá a hozzátartozók a beteg életének méltó befejezéséhez.

Az utolsó stádiumban lehetőleg minden döntést a gondozásban, ápolásban és kezelésben résztvevő személyek együtt hozzanak meg.

Etikai alapok

A demens beteg méltósága halálában sem sérthető meg. A betegek méltóságteljes halálra való személyes igénye fontos; hasonlóan a középpontban kell, hogy álljon az életminőség és a biztonságérzés biztosítása, a testi panaszok csillapítása (így többek között a fájdalom csillapítása).

 

 

Általános tanácsok

  • A védelemre és biztonságra való igény az utolsó pillanatig megmarad. Egy ember érintése, viselkedése és jelenléte, a megszokott környezet egyre fontosabb lesz a betegek számára.
  • Az utolsó stádiumban is használni kell a kommunikáció minden formáját. Mivel a betegek már gyakran nem értik meg a szavak jelentését, a nonverbális kommunikáció kerül előtérbe, így például a testi kontaktus és a jelenlét lesz a hangsúlyosabb.
  • Az érzelmi élmények megélésének képessége a halálig megmarad, még akkor is, ha a szellemi teljesítőképesség már egyáltalán nem működik. A demens betegek az utolsó fázisban is reagálnak egy üzenet kapcsolatteremtő tartalmára, tehát a hangerőre, hangszínre, gesztikulációra, mimikára, ugyanakkor kevésbé a jelentésre, tehát a kimondott szavak tartalmára.
  • A demens betegeknél végig megmaradhat az érzékszerveik (szem, fülek, orr és bőr) megfelelő működése. Mindennek egyénre szabottnak kell lennie, mivel az ízlések különbözőek pl. az illatok, a zene, az érintkezés és a színek tekintetében is.
  • Ha a demens betegnek fájdalmai vannak, gyakran nem tudja szavakkal kifejezni. Ezért különösen fontos a mimikájának, a gesztikulációjának és viselkedésének megfigyelése, hogy jelzéseit értelmezni tudjuk.
  • A demens beteg életútjának tanulmányozása fontos támpontot ad a beteg kívánságainak könnyebb megértéséhez. Így érdemes tisztában lenni a beteg korábbi életfelfogásával, szokásaival, általa ismert dalokkal, számára kedves emlékekkel és egyéni ízlésével.
  • Elengedhetetlen, hogy az emberek méltóságban halhassanak meg. Ez többnyire súlyos etikai megfontolást igényel, a megengedés és a korlátozás közt nehéz dönteni, különösen pl. ha a beteg megtagadja az ételt: ilyenkor a döntés igen precíz ítélőképességet követel meg. Az étel megtagadása a közelgő halál jele a fájdalom vagy az ellenkezés kifejezése vagy más oka van? Pontosan ez a felsorolás világít rá, milyen súlyos döntéseket kell meghozni.
  • A lakóhely megváltozása, pl. egy otthonba, vagy kórházba kerülés, az utolsó életszakaszban gyakran nagy megterhelést jelent, ezért – ha más nyomós ok nem támasztja alá – ezt a helyzetet el kell kerülni!
  • A gondozókon, hozzátartozókon ilyenkor hatalmas a lelki teher ebben a zaklatott időszakban. Van, amikor nem lehet mást tenni, mint személyes jelenléttel támogatni a beteget, ezért a gondozóknak is tisztában kell lenniük saját korlátaikkal, és figyelniük kell saját testi-lelki regenerációjukra is.

A hozzátartozók szerepe

A hozzátartozók rendszerint a legfontosabb személyek a demens beteg életében. Ez nem csak otthon igaz, érvényes a kórházban vagy gondozóotthonban töltött tartózkodásra is. Ezért fontos, hogy a hozzátartozókat bevonják az utolsó stádium időszakának folyamatába. Sok hozzátartozó kivonja magát a feladat alól, mivel ők azok, akik a beteg gondozását az otthonba kerülése előtt többnyire egyedül látták el. Ők ismerik a beteg ízlését; tudják, mi az, amit szeret és mi az, amit nem, fontos információk forrásai lehetnek.

Különösen nagy jelentőséggel bír a kezelőorvos, az ápolószemélyzet és a hozzátartozók megfelelő együttműködése, ha az utolsó életszakaszban súlyos döntést kell meghozni. Csak a hozzátartozók, az orvos és az ápolók együttműködésével lehetséges a beteg és életminősége szempontjából jól dönteni. A beteg szempontjából lehet, hogy más jelenti a megfelelő életminőséget, mint amit arról a hozzátartozók, az orvosok vagy az ápolók gondolnak.

Ha a beteg a gondozóotthonban vagy a kórházban hal meg

Egy gondozóotthonban vagy kórházban bekövetkező, emberhez méltó halálhoz a következő feltételeknek kell teljesülnie:

  • Biztosítani kell, hogy a hozzátartozókat – amennyiben lehetséges – időben értesítsék, hogy jelen lehessenek a beteg halálakor (a látogatási időn kívül is).
  • Egy vendégszobát biztosítani kell a hozzátartozók számára, hogy – szükség esetén – a beteg közelében maradhassanak, és vele lehessenek halálakor.
  • Ha a betegek nem egyedül vannak a szobában, hanem más betegek társaságában, legalább egy védett termet, vagy függönnyel elválasztott területet ki kell jelölni a nyugalmuk biztosítására.
  • A búcsúzás módja a beteg kívánsága szerint kell, hogy történjen, pl. vallásosan, lelkipásztor bevonásával.
  • A hozzátartozóknak, az ápolóknak, a háztartási személyzetnek, a kegyeleti segítőknek, de még a lakótársaknak és a szomszédoknak is – ha igényli a beteg – időt kell biztosítani a búcsúzásra.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok