AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Új vizsgálat az Alzheimer-kór diagnosztizálására

Egy, az agy-gerincvelői folyadékban lévő fehérje jelenlétével diagnosztizálható az Alzheimer-kór.

Hatékonyabb diagnosztikai eszköz:

 

Az Alzheimer-kórral diagnosztizált páciensek 90 százalékánál találták meg azokat a fehérjéket, amelyek – a feltételezések szerint – a betegségre utalnak. Az enyhe kognitív zavarban szenvedő betegek 72 százalékánál fordultak elő e fehérjék az agy-gerincvelői folyadékban.

 

A kutatók háromféle fehérje koncentrációját mérték meg az Alzheimer-kórban és az enyhe kognitív zavarban szenvedők esetében: ezek a béta-amiloid, az össz-tau és a foszfo-tau, melyeket biológiai indikátoroknak vagy biomarkereknek is nevezünk.

 

Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek mintáiban alacsony amiloid fehérje szintet (béta-amiloid 1-42), magas össz tau-szintet és emelkedett foszfo-tau szintet (foszfo-tau 181) mért három egymástól független kutató csoport.

 

Az agy-gerincvelői folyadék vizsgálati eredményei

 

Tíz Alzheimer-kórban szenvedő beteg agy-gerincvelői folyadék mintája közül kilenc esetben mutatták ki e három fehérje jelenlétét. A kétszáz vizsgált, enyhe kognitív zavarban szenvedők mintájának a kétharmadánál ugyanilyen eredménnyel zárult az elemzés.

 

Ugyanezen 200 közreműködő 36 százalékánál a fehérjék jelenléte nem ismert kognitív károsodásra utalt. Az eredményeket másik két referenciacsoport is igazolta.

 

A mai napig még nem ismeretes annak az oka, hogy az emberek több mint egyharmadánál – akiknél nem látható a memóriahanyatlás tünetei – miért találhatóak meg az Alzheimer-kórra jellemző biomarkerek. Feltételezhető, hogy a biomarkerek hosszú változáson mennek keresztül, mielőtt az Alzheimer-kór kialakulna – véli John H. Growdon, neurológus.

 

 

Az agy-gerincvelői folyadék vizsgálatának menete

 

Az agy-gerincvelői folyadékot gerinccsapolással tudják levenni az orvosok. Ez a beavatkozás fájdalmas, nehéz és veszélyes , éppen ezért a vizsgálat előtt fontos, hogy a beteg és az orvos is mérlegeljen a vizsgálat szükségességét illetően.

 

A beteg félmeztelenül az oldalára fekszik, majd a négyes és az ötös ágyéki csigolya között tűt szúr be az orvos, amivel néhány milliliter agy-gerincvelői folyadékot nyer ki a betegből. A behatolás helyét fertőtlenítő szerrel kezelik, illetve a szúráskor érzéstelenítő oldatot fecskendeznek be.

 

A vizsgálat pár percig tart, addig a betegnek nem szabad mozognia.

 

A beavatkozás után gyakori a fejfájás, de ez normális esetben elmúlik.  Ha a páciensnek bármilyen gyógyszerérzékenysége, illetve véralvadási problémája van, azonnal értesítenie kell a kezelőorvosát még a vizsgálatot megelőzően.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok