AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Vajon Alzheimer-demenciában szenvedek?

Ha a beteg, vagy a hozzátartozói feledékenységet tapasztanak, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel.

A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állnak, és kezelésük is jelentősen különbözik.

 

A demenciák kivizsgálásához neurológiai, pszichiátriai vizsgálat, koponya CT vagy MR vizsgálat szükséges. A neurológiai vizsgálat része speciális tesztek elvégzése, ezek segítenek a demencia típusának beazonosításában.

 

A feledékenység oka gyakran valóban demencia, de gyakran viszont úgynevezett pseudodemencia igazolódik a kivizsgálás során. Ez utóbbi esetben depresszió áll a tünetek hátterében, a beteg nyomott hangulata, érdektelensége miatt nem koncentrál, nem figyel oda, ezért nem tudja visszaidézni a dolgokat. Ilyenkor depresszió-elleni készítmény alkalmazása mellett a beteg figyelme, koncentrációja javul. Az elkülönítésében segítséget jelenthet a kórelőzmény, a kórlefolyás, a klinikai kép jellegzetességei és a beteg vizsgálati helyzethez való hozzáállása.

 

 

A depressziós beteg kevés erőfeszítést tesz még egyszerűbb problémák megoldása során is, és hangoztatja a feledékenységét, a demens beteg viszont próbálkozik és tagadja a probléma meglétét, kimagyarázza a feledékenység következményeit, elbagatellizálja a történteket, gyakran haraggal reagál, ha szembesítik a hiányosságával.

 

A depressziós beteg tipikus, motivációhiányból eredő válasza a tesztkérdésekre a “nem tudom”, a demens beteg viszont akár hibásan is, de válaszol a kérdésekre, igyekszik együttműködni.

 

Depresszióra utal, ha a beteg panaszkodik a teljesítmény hanyatlására, panaszait eltúlozza, azokról részletesen beszámol. Depresszióban a rövid- és a hosszútávú memória zavara közel azonos mértékű, demencia esetén a rövidtávú memória zavar kifejezettebb.

 

Depresszióban a beszéd szerkezete és tartalma közel megtartott, míg demenciában sérül. A depressziós beteg képes a tanulásra, nem felejt gyorsan, mindez ellentétes a demensnél.

 

Amennyiben megbizonyosodunk, hogy nem depresszióról, hanem demenciáról van szó, a kezelés miatt fontos a vascularis és az Alzheimer-típusú demencia elkülönítése.

 

Erre alkalmasak a MMS (Mini Mental Scale) és a  HIS (Hachinski Ishaemias Scale) skálák.

 

 

dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos, Kisvárda

 

2014.09.18

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok