AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Védőoltással megelőzhető lehet az Alzheimer-kór?

Elképzelhető, hogy az Alzheimer-kór kialakulása szervezetünk baktériumokkal szembeni védelmével kapcsolatos.

A Harvard Egyetem orvosi karának kutatói bebizonyították, hogy az időskori elbutulásban szenvedők agyában felszaporodó amiloid plakkok voltaképpen kórokozó mikrobákat ejtenek csapdába – írja a nol.hu portálja. Ennek bizonyítására egerek agyába baktériumokat fecskendeztek, amire azonnal kialakultak a plakkok. Minden plakk magába zárt egy baktériumot. A kutató szerint ha nem sikerül gyorsan megszabadulni a kórokozóktól, gyulladás alakul ki, ami más fehérjék felszaporodásához, idegsejtpusztuláshoz és végső soron az Alzheimer-kórhoz vezet. A Maastrichti Egyetemen végzett vizsgálatok is megerősítették a feltevést, ugyanis kiderült, hogy kezdődő Alzheimer-kórosok agyában átjárhatóbb baktériumok számára a vér-agy gátnak nevezett védőhatár. Ha viszont kórokozók idézik elő a plakkok kialakulását, akkor a mikrobák elleni védőoltásokkal megelőzhető a kóros folyamat.

 

forrás: weborvos.hu

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok