AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

A mediterrán étrend segíthet az Alzheimer-megelőzésben

Egyes diéták, illetve a mediterrán étrend kimutathatóan csökkenti a szellemi hanyatlással járó Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Egyes diéták, illetve a mediterrán étrend kimutathatóan csökkenti a szellemi hanyatlással járó Alzheimer-kór kialakulásának esélyé. Az Alzheimer-kór okát, megelőzési és kezelési lehetőségeit régóta kutatják, a vizsgálat jelenlegi állása szerint az időskori elbutulás megelőzésében, illetve lassításában fontos szerepe van a szellemi aktivitásnak, de hogy az miért is hat ennyire pozitívan, nem tudni. A beteg állapotán sokat segíthet az egészséges táplálkozás, például a MIND-­diéta vagy a mediterrán étrend, és kimutathatóan kedvező hatású a rendszeres testmozgás, illetve az aktív élet. 

Egy többéves amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a MIND-diéta alapján étkezők között 35 százalékkal, a mediterrán étrend szerint élők között 25 százalékkal kevesebb volt a demenciától szenvedő beteg. A MIND-diéta beállítja az egészséges testsúlyt és részlegesen megvéd az időskori demenciától. Támogatja a minél természetesebb ételeket és korlátozza a zsírokat, a vörös húst, a só és a koleszterin bevitelét, ily módon csökkentve a vérnyomást. Ami tiltott Zsíros ételek (zsírban sült és gyorséttermi), vörös húsok, zsíros sajtok, só, a vaj és a margarin, édesség és péksütemény, a finomított cukor, sok alkohol.  Ami ajánlott Zöldségek, zöld levelek, lila és piros gyümölcsök, bogyós gyümölcsök (szeder, málna, áfonya, vörös szőlő), olajos magvak, hüvelyesek, nőknek naponta egy, férfiaknak naponta két deci vörösbor, teljes kiőrlésű gabona, hal, szárnyashús és olívaolaj.

Forrás: teol.hu

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok