AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Az Alzheimer-kór és a tesztoszteron

Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.

 

Az alacsony tesztoszteron szint az idősebb férfiaknál memória problémához vezethet, vagy akár növelheti a demencia kialakulásának veszélyét, melyek kezdeti jelei lehetnek az Alzheimer-kór kialakulásának.

Alacsony hormonszint – magasabb kockázat

 

153 idős, kínai férfit figyeltek meg egy éven keresztül a Hong Kong-i egyetem kutatói. A résztvevők a vizsgálat kezdetekor egy memória felmérő teszten vettek részt, ennek alapján 47 férfinél állapították meg az enyhe kognitív zavart (mely a demenciánál enyhébb tünetekkel jár).

 

Mind a 153 résztvevőtől vérmintát vettek, melyben meghatározták a tesztoszteron szintjét. Azoknál a férfiaknál, akiknél ez alacsony volt, nagyobb valószínséggel alakult ki az Alzheimer-kór a vizsgálat egy éve alatt.

 

Az egy év során végül 10 betegnél diagnosztizáltak Alzheimer-kórt azok közül, akiknek alacsony volt a tesztoszteron szintjük.

 

Bár a vizsgálat rövid ideig tartott, az eredmények azt mutatják, hogy az alacsony tesztoszteron szint összefüggésben lehet a gyors kognitív hanyatlással.

 

A három kockázati tényező:

 

Ebben a tanulmányban arról is szó esett, hogy az alacsony tesztoszteron-szint csak egyike annak a három tényezőnek, amelyek befolyásolhatják az Alzheimer-kór kialakulását, illetve a betegség lefolyását.

 

A másik ilyen tényező a magas vérnyomás, a harmadik egy bizonyos fehérje (apolipoprotein E- ApoE) egyik típusának a jelenléte, amely bizonyítja, hogy az Alzheimer-kórnak genetikai kockázati tényezője is lehet.

 

A fent említett tanulmány csak egy a sok közül azon megfigyelések sorában, ahol a tesztoszteron védő hatása bebizonyosodott az Alzheimer-kór ellen.

 

2004-ben a Wayne Állami Egyetem megfigyelése során a beiratkozott férfiak 50%-nál a tesztoszteron növekedése a véráramban, 26 százalékkal csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.

 

Még ha bebizonyították is, hogy a tesztoszteron megvédi az agyat, a tesztoszteronkezelés hatékonyságát vagy netán káros hatásait még nem sikerült tisztázniuk a kutatóknak. Mint ahogy azt sem tudják még pontosan, hogyan is nyújt segítséget a tesztoszteron az Alzheimer-kór elkerülésében vagy a folyamat lelassításában.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok