AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer-kór a 3. típusú cukorbetegség?

Az utóbbi időben egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy az Alzheimer-kór hátterében az agy cukorháztartásának zavara áll.

Alzheimer-kórt a cukorbetegség egy speciális formájának tartja, és szorgalmazza, hogy emiatt a betegség kapja meg a 3. típusú diabétesz megnevezést.

 

 

 

A párhuzam első ránézésre talán furcsának tűnik, azonban számos bizonyíték támasztja alá az elképzelést. A legkézenfekvőbb például, hogy a 2. típusú cukorbetegek esetében, ahol csökken a sejtek inzulinnal szembeni érzékenysége, nagyon gyakran alakul ki Alzheimer-kór is. A cukorbetegek mintegy fele mutatja a szellemi leépülés tüneteit élete vége felé. Ráadásul a 2. típusú diabétesztől szenvedők hasnyálmirigyében ugyanolyan amiloid lerakódásokat találtak, mint az Alzheimer-kórosok agysejtjeiben.

 

A vizsgálatok egy másik csoportját elhunyt Alzheimer-kóros betegek agyából nyert sejteken végezték. Az így nyert idegsejtekről bebizonyosodott, hogy jóval kevésbé érzékenyek az inzulinnal szemben. Ez a jelenség nagyon hasonló a cukorbetegeknél jelentkező inzulinrezisztenciához, azonban fontos kiemelni, hogy Alzheimer-kórosok esetén csak az agysejteken jelentkezik az inzulinnal szembeni érzéketlenség.

 

Jól ismert tény, hogy az Alzheimer-kórtól szenvedő betegek szellemi állapota fokozatosan hanyatlik. A betegek a kis fokú feledékenységtől lépcsőzetesen jutnak el a teljes memóriavesztéshez és szellemi, fizikai leépüléshez. A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a tünetek súlyosbodásával teljes mértékben párhuzamba hozható az idegsejtek romló inzulinérzékenysége.

 

A kísérletek harmadik csoportját állatokon végezték. A kísérleti alanyoknak olyan anyagot adtak, ami az idegsejteket inzulinnal szemben érzéketlenné tette. Ezeknél az állatoknál hamarosan jelentkeztek a szellemi leépülés jelei: romlott a feladatmegoldó képesség és a memória. Ha ezek az állatok olyan gyógyszert kaptak, ami kioltotta az előző szer hatását, tehát helyre állította az agysejtek inzulinra adott válaszreakcióját, akkor a szellemi képességek jelentősen javultak.

 

A fentiek alapján látható, hogy van valóságalapja azoknak a törekvéseknek, melyek az agy cukorbetegségeként emlegetik az Alzheimer-kórt. Noha további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ezekről az elméletekről tényként beszélhessünk, de mindenképp biztató, hogy igazolódásuk esetén rendelkezünk olyan gyógyszerekkel, melyek képesek helyrehozni a cukorháztartás zavarát és ezen keresztül megállítani a szellemi hanyatlást.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok