AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Alzheimer kór – segítség a beteg otthonában

Az Alzheimer-kór nem csak a betegnek, hanem a betegség előre haladtával a hozzátartozóknak is számtalan problémát jelenthet.

Az Alzheimer-kór súlyos, gyógyíthatatlan betegség, melynek utolsó stádiumában a hozzátartozókra óriási teher nehezedik. Bármennyire is szeretjük a beteg családtagot, a szellemi leépülés bizonyos foka után a vele való együttlét olyan megterhelő lehet, melyet már ép lélekkel elviselni szinte lehetetlen. Látni az addig szellemileg friss szerettünk teljes szellemi és testi leépülését akkor is sokként hathat, ha fel voltunk készülve a legrosszabbra is. Ilyen esetekben lehet segítségünkre a szociális ellátó hálózat, akik otthoni ápolás keretében tudnak a beteggel foglalkozni.

 

Amikor a segítség házhoz jön

 

A területileg illetékes önkormányzatok gondozási központjaiban házi gondozás, úgynevezett otthoni szakápolási szolgálat igényelhető. Ezt bárki igénybe veheti, aki rászorul, ám csak bizonyos feltételek mellett. Ezek a szociális gondozók napi néhány órában tudnak csak a beteggel foglalkozni, s hatáskörük területileg eltérő lehet.

 

 

Az otthoni szakápolási szolgálat a területileg illetékes önkormányzatok szociális ügyekkel foglalkozó osztályán igényelhető, de csak olyan személynek, aki tartós gondozásra szorul, nagykorú és fogyatékosnak minősül. Ezt papírokkal, orvosi dokumentációval kell bizonyítani – a törvény szerint ugyanis a házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a valós gondozási szükségletet. A házi segítségnyújtást a szakvéleményben maghatározott napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában kell nyújtani.

 

A folyamatot minden esetben érdemes a háziorvosnál kezdeni, tőle tanácsot kérni, hiszen a szükséges igazolások nagy részét is neki kell kiállítani.

 

Az otthoni szakápoló együttműködik a kezelőorvossal, annak előírásai szerint alapvető gondozási, ápolási feladatokat lát el (gyógyszerek beadása, esetleg receptek kiváltása, orvoshoz elkísérés). Közreműködik a személyi és lakókörnyezeti higiénia megtartásában, a háztartás ellátásában (bevásárlás, takarítás).  Segítséget nyújt az ellátást igénybevevőnek a környezetével való kapcsolattartásban, veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, elhárításában (szabadidős programok szervezése).

 

Amennyiben az önkormányzat tud biztosítani akár csak néhány órára is segítséget, érdemes ezt az időt a gondozónak arra fordítani, hogy egy kicsit kikapcsolódjon, feltöltődjön, mert ez mindenki számára elengedhetetlenül fontos.

 

Az otthoni szakápolást minden esetben az előírt szakmai képesítéssel rendelkező ápoló, szakápoló, diplomás ápoló vagy gyógytornász végzi.

 

Otthoni szakápolót a beteg maga is igényelhet, amíg nem áll gondnokság alatt, ezt követően a gondnok kérheti számára a segítséget.

 

Magán cégek 24 órára is vállalják

 

Nagyobb segítséget addig, amíg az Alzheimer-kóros beteg otthon tud tartózkodni, magán cégek tudnak nyújtani, akik akár 24 órás házi ápolást is vállalnak. Itt általában szolgáltatási-csomagárakkal kell számolni attól függően, hogy milyen feladatokkal akarjuk megbízni az ápolót. Ezt a fajta, térítési-díj köteles szolgáltatást rászorultságtól függően bárki igényelheti, az interneten számos cég fellelhető, ami ezzel foglakozik.

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok