AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Feledékenység okai

A feledékenység lehet a szellemi leépülés, az Alzheimer-kór egyik első tünete, éppen ezért ekkor sokan megijednek.

A memória romlása valóban utalhat arra, hogy elkezdődött egy lassú leépülés, de nagyon sok más is állhat a hátterében. Ezek legtöbbje könnyen megszüntethető ok vagy lassítható folyamat, de gondolni kell rájuk, és tenni ellenük, mert enélkül tovább fokozódnak a tünetek.

 

 

  • Stressz: A sok stressz nagyon leterheli a gondolkodást, szétszórttá, felületessé tesz, csökkenti a koncentráló képességet, és így okoz feledékenységet.
  • Fáradtság: A kialvatlanság, az állandó igénybevétel rontja a szellemi képességeket, így a memóriát is.
  • A figyelem szétaprózódása: A figyelem szóródása, angol kifejezéssel élve a „multi-tasking” kifejezetten káros. Az ilyen jellegű munkavégzés fárasztó, és a kognitív képességek romlásához vezet.
  • Depresszió: A hangulatzavar tünetei megtévesztően hasonlítanak a demencia tüneteire. A betegek képtelenek koncentrálni, amit feledékenységnek élnek meg. Gyakran nem tudnak válaszolni kérdésekre, de ez többnyire a kedvetlenség, érdektelenség számlájára írható, nem a tényleges emlékezetvesztésnek köszönhető.
  • Szorongás: A szorongással járó leblokkolás hamar elmúlik.  A baj akkor van, amikor a szorongás tartóssá válik, és emiatt a memóriazavar is állandósul.
  • Gyógyszerek: A gyógyszereknek sokféle mellékhatása van, így vannak olyan szerek, melyek tompaságot, koncentrációra való képtelenséget, emlékezetkiesést okoznak, ezért mindig érdemes elolvasni a betegtájékoztatót.
  • Alkohol, drogok: Ezek az élvezeti szerek mind a rövid, mind a hosszú távú memóriára károsan hatnak. Alkalmazásuk következményei megjósolhatatlanok, de a pillanatnyi emlékezetkieséstől, az évekkel később jelentkező szellemi leépülésig bármit okozhatnak.
  • Szervi betegségek: A vese- és májbetegségek mindegyike okozhat zavartságot. A pajzsmirigy megbetegedéseinél az agy anyagcseréje lassul, ami a gondolkodás lassulásában nyilvánul meg. Megfelelő kezelésével, illetve hormonpótlással a kognitív képességek is visszatérnek.
  • Fertőzések: Húgyúti fertőzés, tüdőgyulladás szintén okozhat demenciához hasonló tüneteket, különösen a 65 év feletti emberekben.
  • Agyi keringészavar: Az agy vérellátásának átmeneti romlása szintén eredményezhet lassulást, összeszedetlenséget, zavartságot. Hirtelen fellépő tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

 

(Dr. Muszil Dóra)

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok