AZ OLDAL JELENLEG TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT

Nem akar idős korára elbutulni? Sportoljon!

Egy tanulmányból kiderül, hogy a testmozgás bizonyos mértékben védelmet nyújthat az Alzheimer-kór és a demencia több típusa ellen.

A Kentuckyi Egyetem kutatócsoportjának eredményei egészen pontosan azt mutatják, hogy a mozgás jó hatással van azon agyterületek közti véráramlásra, amelyeknél elsőként jelentkeznek a mentális betegségek okozta problémák – írja a ScienceDaily cikke nyomán az mno.hu portálja. Étkezések utáni rövid séta vagy egy kis torna beiktatása a hétköznapokba nem csupán a testsúlygyarapodást és a mozgásszervi problémákat segít megelőzni, hanem az időskorral összefüggő mentális betegségek ellen is védelmet nyújt. Nem újdonság, hogy rendszeres testmozgással és megfelelő életmóddal kordában tarthatók az öregedés egyes egészségügyi következményei: az időskori elhízás megelőzése mellett a magas vérnyomás, a mozgásszervi problémák és a cukorbetegség rizikója, illetve súlyosbodása is csökkenthető. Egyre több szakember hívja fel a figyelmet arra is, hogy az edzés a szellemi fittség megőrzése szempontjából is nélkülözhetetlen.

 

Forrás: caring.com

 

A vizsgálatba összesen harminc, 59 és 69 év közötti férfit és nőt vontak be: futópadon kellett kocogniuk, majd szívultrahanggal és agyi képalkotó vizsgálatokkal nézték meg, hogy a mozgás milyen hatással van szervezetükre. Arra keresték a választ, hogy milyen kapcsolat áll fenn a szívműködés, a testmozgás és az agyi véráramlás között, amire egyébként eddig egy tanulmány sem tudott magyarázatot adni – jegyezte meg Nathan Johnson, a kutatás vezetője. A kapott eredmények szerint a vér áramlása – így pedig az oxigén és a létfontosságú tápanyagok mennyisége – az agy kritikusabb területein is magasabb szintűnek bizonyult azoknál, akik fizikailag is fittebbek voltak. Johnson szerint ez arra utal, hogy a rendszeres testmozgás bármely életkorban fiatalon tarthatja az agyat.

 

weborvos.hu

spacer

Kapcsolódó cikkek

Az agresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a leggyakrabban a betegség előrehaladottabb stádiumaiban jelentkezik.
Kutatások igazolják, hogy az alacsony tesztoszteron szint nagyban hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Alzheimer-kórban szenvedőknél fontos az egészséges táplálkozás
Íme, néhány tanács, amely segít örömöt csempészni az Alzheimer-kórban szenvedő beteg, illetve családtagjainak hétköznapjaiba.
Az Alzheimer-kór nemcsak a betegnek,a hozzátartozónak is komoly hétköznapi nehézségeket okoz,többségük leküzdhető,ha megtanuljuk a kórral való együttélés szabályait.
Az Alzheimer-kór egyre több embert érint világszerte, ezért fontos hangsúlyt fektetni a betegség kialakulásának megelőzésére.
Az Alzheimer-kór az agy minden területét érinti, bizonyos képességek elvesznek, a betegnek segítségre van szüksége.
A séta lassítja a kognitív funkciók hanyatlását azokban a betegekben, akiknél enyhe gondolkodásromlás, illetve Alzheimer-kór áll fenn.
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt.

Facebook posztok